Snart förväntas fler komma till flyktingboendet

Vimmerby kommun har sedan flera månader varit redo att ta emot flyktingar från Ukraina till fastigheten i Storebro – där det i dag bor sju personer. Snart väntas fler och här är flyktingsamordnarens ord om varför lägenheterna inte bör stå tomma.

Mats Lundberg, Storebro flyktingboende, berättar att de har varit redo att ta emot flyktingar från Ukraina sedan april i år.

Mats Lundberg, Storebro flyktingboende, berättar att de har varit redo att ta emot flyktingar från Ukraina sedan april i år.

Foto: Sofie Olsson/Johannes Widergren

Vimmerby2022-09-26 18:00

Kommunen har förberett sig för att kunna ta emot ukrainska flyktingar i Storebro där de i dag har 20 lägenheter till förfogande. Däremot står 16 lägenheter tomma i dagsläget.

Mats Lundberg, flyktingsamordnaren i Vimmerby, berättar varför det är dåligt att lägenheterna är obebodda och anger två sidor av problemet.

– Det är en ekonomisk fråga och det är en kostnad för huset. En annan sida av mig, som har arbetat med integration tidigare, värnar om att människor inte ska trängas med boende på Migrationsverket.

SVT Småland har nyligen rapporterat att Socialförvaltningen ska betala en hyra på 100 000 kronor i månaden till Vimarhem för fastigheten och att Socialförvaltningen får 10 000 kronor per flykting i ersättning.

Mats Lundberg berättar att de besöker fastigheten i Storebro kontinuerligt och i de lägenheter som står tomma ser de över vattenlåset och spolar från kranar så att allt hålls intakt.

Bland dem som redan bor där är de positivt inställda enligt Mats.

– Jag var där i torsdags för att se så att allt går var bra och alla uttryckte att man är väldigt nöjd. Man finner väl ett lugn i Storebro, där människorna i samhället är tillmötesgående.

undefined
Från i april 2022 då de redan hade fyllt på olika livsmedel i flyktingboendet i Storebro.

Varför har så få flyktingar fått boende i Storebro hitintills, när det finns flera lediga bostäder?

– Migrationsverket jobbar enligt närhetsprincipen. 

Med det syftar Mats Lundberg att dem som har befunnit sig på ett av Migrationsverkets bostadanläggningar vid ankomst till Sverige kan ha hunnit etablera sig däromkring. 

Den 1 juli trädde lagen i kraft om att Migrationsverket börjar anvisa kommuner om att ordna boende.

– Vi tog hänsyn till närhetsprincipen för de ukrainska flyktingar som hade varit här före lagen trädde i kraft, eftersom de hade börjat etablera sig med jobb och skola exempelvis. Nu när det fortsätter komma flyktingar kan vi lättare prioritera att det blir en jämnare fördelning mellan kommunerna eftersom dessa personer nyligen kommit till Sverige, säger Migrationsverkets presskommunikatör Nadine Sohier.

Nu kommer de prioritera kommuner som har tagit emot färre flyktingar än andra den senaste tiden.

Mats Lundberg säger att de kan komma att motta två familjer till Storebro nästa vecka.

– I Vimmerby är det flera anvisningar på gång, säger Nadine Sohier. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!