Snart gäller nya regler för hunduppfödare

I veckan införs nya regler kring uppfödning, import och export av hundar. "Tror inte att de kommer hjälpa mot hundsmuggling"

"Vi träffar alltid våra köpare minst en gång för jag vill bilda mig en uppfattning om dem. Jag vill att hundarna ska må bra det är det viktigaste för mig.” säger Irja Åberg på Rumskulla Björkängs Kennel.

"Vi träffar alltid våra köpare minst en gång för jag vill bilda mig en uppfattning om dem. Jag vill att hundarna ska må bra det är det viktigaste för mig.” säger Irja Åberg på Rumskulla Björkängs Kennel.

Foto: Privat

Vimmerby2021-04-19 15:30

EUs nya djurhälsoförordning träder i kraft 21 april med syftet att förbättra djurhälsa och förhindra smittspridning. 

De nya reglerna innebär att alla uppfödare som föder upp fler än tre kullar per år eller säljer till utlandet måste registrera sig hos Jordbruksverket. Krav ställs också på att den som transporterar hunden är registrerad som transportör. Även den som köper eller tar över en hund från en ägare i ett annat land har krav på sig att se att det finns ett hälsointyg hos datasystemet Traces där det bland annat ska framgå att hunden kommer från en registrerad anläggning.

I Vimmerby kommun föder Rumskulla Björkängs Kennel upp dvärgschnauzers. 

– Vi har inte haft några valpkullar under pandemin men hoppas nu på att en av våra tikar ska vara dräktig, berättar uppfödare Irja Åberg.

– För oss innebär de nya reglerna ingen skillnad eftersom vi är så pass små och inte säljer till utlandet. Sedan skulle jag säga att de flesta uppfödare redan är seriösa och noga med hur och vem de säljer till, säger hon. 

Under vintern har hundsmuggling varit mycket på tal i svenska medier både på grund av djurens lidande och sjukdomarna de bär med sig. Tyvärr tror inte Irja Åberg att de nya reglerna kommer hjälpa med det växande problemet.

– Det är ett sådant sug på hundarna idag att många köper vad de kommer över utan att vara tillräckligt pålästa. Själv rekommenderar jag alltid att man ska träffa mamman och besöka valpen innan köpet. Bra är också att gå via kennelklubben.

Djurhälsoförordningen

Den nya förordningen, AHL (Animal Health Law), kommer att ersätta ett stort antal förordningar, direktiv och beslut som i dag reglerar djurhälsa och smittskydd. 

AHL riktar sig till dig som äger eller på annat sätt tar hand om eller ansvarar för ett djur. Vissa av reglerna berör alla djurslag. Exempel på generella regler är reglerna om anmälningsplikt vid misstanke om smittsamma sjukdomar eller krav på smittskyddsåtgärder. Andra regler är specifika för vissa djurslag.

Källa: Jordbruksverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!