"Snart händer det en olycka"

Trafikstockning utanför skolorna oroar förbipasserande.

Vimmerby2015-10-27 06:53


Morgnar och eftermiddagar är det biltätt utanför Vimarskolan.

- Fredagseftermiddagar är värst. Snart händer det en olycka, säger en Vimmerbybo som varje dag passerar området vid skolan och förvånas över alla föräldrar som släpper av barnen så nära som möjligt och därmed själva skapar ett trafikproblem.

Sandra Andersson, rektor på låg- och mellanstadiet, uppmanar föräldrarna att parkera - på parkeringen. Där finns närmare 300 p-rutor.

Femton minuters trafikkaos i samband med lämning och hämtning har blivit något att räkna med utanför många svenska skolor i och med att alltfler barn får skjuts i bil. Det har gått så långt att majoriteten av svenska grundskolerektorer anser att den största trafikfaran vid landets skolor är föräldrarna själva, enligt en undersökning som försäkringsbolaget If gjort.

Mer än var femte rektor har varit med om en trafikincident eller olycka vid sin skola. Mest paradoxalt blir det när föräldrar lämnar barnen med bil för att de anser att trafiken är för farlig för deras barn.

Vimmerby är inget undantag.

- Situationen utanför Vimarskolan är hemsk, det är trångt när föräldrarna står i sina bilar längs båda sidor av vägen. Barn springer mellan bilarna och det är svårt för annan trafik att ta sig fram. Man är ju livrädd att det ska hända något, säger en Vimmerbybo som ofta kör i området under hämtningstid.

Ett stenkast från skolan finns 294 parkeringsplatser, på idrottshallens och ishallens väl tilltagna parkering.

Man kan förmoda att merparten av de som väljer att skjutsa barnen på väg till jobbet eller hämta dem efter skolan har barn i de lägre skolåldrarna.

Läs mer i tisdagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om