Än så länge är det låg influensaaktivitet och för tidigt för några prognoser över hur den kommande säsongen kommer att utvecklas – och vilken virustyp som kan tänkas dominera. Folkhälsomyndigheten följer läget och skickar ut veckorapporter efter hand och enligt senaste noteringen var det 8 fall av influensa konstaterade i Sverige, dock inget i Kalmar län.
Den 7 november drar årets vaccinationer igång och att vaccinera sig är bästa sätt att undvika influensa och de ibland allvarliga följdsjukdomarna. Årets vaccin förväntas ge ett bättre skydd än i fjol, något som smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin är glad över.
– Inför varje säsong anpassas vaccinet efter de viktigaste av virusstammar som cirkulerar i världen. Då vaccinet sätts samman redan i februari kan det hända att en annan stam dominerar influensasäsongen. Det har också hänt att viruset ändrat sig när det nått Sverige. Årets vaccin innehåller fyra stammar i stället för tre, för att ge ett bättre skydd. Vaccinet vi erbjuder i år kommer därför att vara bättre än det vi använt tidigare år.
Målet i Kalmar län för de som är 65 år eller äldre är att nå upp till riksgenomsnittet, vilket förra året var 49 procent.
– I fjol nådde vi bara upp till 46 procent, det är ungefär så det brukar ligga i Kalmar län. Vi behöver bli bättre. De senaste åren har vi arbetat gemensamt med kommunikationsenheten och primärvården för att planera vaccinationskampanjen och kunna nå ut till så många som möjligt. Men det är en utmaning. Även om vaccinationen inte ger ett hundraprocentigt skydd är det ändå den effektivaste åtgärden för att minska risken för svår influensa och dess följdsjukdomar, säger Lisa Labbé Sandelin.
Influensan kan drabba hårt. Med stigande ålder försämras immunförsvaret vilket gör att man lättare blir sjuk. Även den som annars känner sig frisk kan bli rejält sjuk och det kan ta tid att komma tillbaka.
– Det kan till och med bli livshotande tillstånd i influensan eller i följdsjukdomar som lunginflammation. Därför är det så viktigt att de uttalade riskgrupperna verkligen tar erbjudandet om att vaccinera sig, säger Lisa Labbé Sandelin.
I Vimmerby blir det drop-in fyra onsdagar, med start 7 november.
– Förra året gavs nästan 1 9000 doser på Vimmerby Hälsocentral, målet är ju självklart att öka den siffran. Alla över 65 år borde ta vaccinet men allra viktigast är ju att personer i riskgrupperna tar sitt vaccin. Dessutom rekommenderas vaccination av "hushållskontakter" och sjukvårdspersonal runt personer med kraftigt nedsatt immunförsvar, säger Maria Sleman, sjuksköterska på vaccinationsmottagningen i Vimmerby.