Snart kan man klättra på "kyrkväggen"

Den nya utemiljön kring församlingshemmet i Vimmerby börjar ta form. Först ut är en kyrka i miniatyr som också är en klättervägg.

Roligt med en klättervägg, tycker Siri Lindström, Ebba Samuelsson, Axel Samuelsson och Isak Jacobsson, på Källbackens fritidshem.

Roligt med en klättervägg, tycker Siri Lindström, Ebba Samuelsson, Axel Samuelsson och Isak Jacobsson, på Källbackens fritidshem.

Foto: Eva Harrysson

Vimmerby2023-01-17 12:00

– Jättebra att det kommer finnas lite mer att göra här ute, säger Siri Lindström, Ebba Samuelsson, Axel Samuelsson och Isak Jacobsson, som alla går på Källbackens fritidshem. 

Miniatyrkyrkan är förstås en modell av Vimmerby kyrka, och även om den inte är helt skalenlig så är det lätt att se likheterna. Barnen som Vimmerby Tidning har pratat med ger ett gott betyg åt kyrkan och den nya utemiljön – även om det inte är helt färdigt och lekvänligt än.

– Kyrkan är gullig, svarar barnen på frågan om vad de tycker om miniatyrkyrkan. 

– Man ser att det är Vimmerby kyrka i miniversion. Det blir kul att vara här och leka framöver.

Bakgrunden till satsningen på utemiljön är att Vimmerby Pastorat fick ett bidrag på 250 000 kronor från Ansgariussstiftelsen för att göra något för barn och unga och då föddes en idé om en lekpark.

Först var tanken att placera lekplatsen precis framför kyrkan. Men med tanke på intilliggande förskola och fritids landade man i att det passar bättre bredvid församlingshemmet.

– Med den här placeringen blir det lättare för barnen på förskolan och fritids att använda lekplatsen. Sedan kanske det blir något vid kyrkan längre fram, men det finns inget beslut just nu, förklarar Mattias Kessén, kyrkogårds- och fastighetsansvarig i Vimmerby pastorat. 

Förutom miniatyrkyrkan ska en linbana komma på plats och en nedsänkt studsmatta. 

En miniatyrkyrka med klättervägg hur kom ni på den här idén?

 – Vi tänkte att vi ville ha en klättervägg och funderade på hur vi skulle få den att passa in i miljön. Vi ville göra något annorlunda än en vanlig klättervägg och då tyckte vi att en kyrka med sitt torn passade bra.

I arbetet med lekplatsen gör församlingen också en omdaning av hela utemiljön kring församlingshemmet. Det handlar om belysning, växtlighet och sittplatser för besökare. 

– Vi investerar också i en elektronisk anslagstavla och laddplatser för elbilar. Till våren ska allt vara klart och då blir det invigning, säger Mattias Kessén. 

Skaparna bakom miniatyrkyrkan är ett gäng från Ekbackens dagliga verksamhet i Vimmerby. Arbetet med att bygga kyrkan har pågått i två månader och deltagarna är nöjda med resultatet. 

– Kul men också en utmaning, sammanfattar Alexander Paulsen arbetet med kyrkan. 

– Roligt att kunna göra något för barnen, säger Mohammad Idres.

Siri Lindström, Ebba Samuelsson, Axel Samuelsson och Isak Jacobsson kikar nyfiket in i den lilla kyrkan som än så länge är det omöblerad.
Siri Lindström, Ebba Samuelsson, Axel Samuelsson och Isak Jacobsson kikar nyfiket in i den lilla kyrkan som än så länge är det omöblerad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!