Snart öppnar ALV – här är säsongens nyheter

Nu dröjer det inte lång tid innan Astrid Lindgrens Värld, Vimmerbys största turistattraktion, slår upp portarna för säsongen. Mycket kommer att vara sig likt, men inte allt. Vi tog oss dit för att ta del av parkens nyheter.

Astrid Lindgrens värld fixar inför säsongsöppningen. Vimmerby Tidning har gjort ett besök i parken.

Foto: Annie Hogner/Jens Lidesjö

Vimmerby2024-04-15 06:00

Vi möts av sång när vi kliver in i sagoparken. Om en dryg månad öppnar Astrid Lindgrens Värld för säsongen, och skådespelarna har redan hunnit komma en bra bit med teaterrepetitionerna. Vilken uppsättning det är som övas just den här dagen låter vi vara osagt.

– Många Vimmerbybor ser det som ett vårtecken när det börjar höras sång inifrån parken som nu. Det känns väldigt härligt, berättar Lena Möller Bexell, marknad- och försäljningschef på ALV. 

Det är hon som ska visa oss runt.

undefined
Det är många bollar i luften att hålla koll på för Lena Möller Bexell. Som tur är har hon kollegor att vända sig till för support när reportrarnas frågor är för svåra.
undefined
Mattisborgen har inte byggts om, utan står kvar som den är.

På flera håll i parken jobbar bland annat byggarbetare och elektriker med olika projekt. ALV har några få snickare som är anställda av dem för att jobba där året om, men nu är det betydligt fler externa som jobbar på för att allt ska bli klart i tid. Förutom att miljön kring Mattisborgen byggs om, vilket innebär en investering på cirka 30 miljoner kronor, är det mer som är nytt inför årets säsongsstart. En ny entré håller på att byggas, till för dem som kommer från parkens boendeanläggning. Det som tidigare varit Majkens restaurang blir till Villa Linnéa med både restaurang och konferenssalar, och diversebutiken Alms får sig ett ansiktslyft.

– Alms har inte fått så mycket kärlek och kom lite i skymundan när vi fixade bokhandeln förra året, så nu var det dags för det.

undefined
En ny entré för parkens boendegäster håller på att växa fram. Tanken är att det ska underlätta flödet in i parken både för gäster och personal.
undefined
På övervåningen av Villa Linnéa blir det fyra konferenssalar. Redan nu, innan rummen ens är klara, har ett flertal bokningar gjorts.
undefined
Det som tidigare var Majkens ska nu bli Villa Linnéa. Än så länge återstår en hel del arbete för att få allt klart, men det går framåt. Här har bröstpanel hunnit sättas upp.

Lena Möller Bexell förklarar att snön som kom nyligen ställde till det lite med bygget av Ronjamiljön, men att de trots allt ligger i fas inför parkens öppning. Så vitt hon vet har de också klarat det utan att spräcka budgeten.

Har arbetet gått hyfsat smärtfritt?

– Ja, det verkar ha flutit på ovanligt bra. Det brukar alltid vara något som dyker upp på vägen, men jag har inte hört att det skulle ha uppstått några problem den här gången.

undefined
Två nya torn har byggts mittemot Mattisborgen. "Vi vill blanda in lite trä bland all sten för ett lite mjukare intryck", säger Lena Möller Bexell.
undefined
Kring Mattisborgen har antalet sittplatser dubblats.
undefined
Bygget pågår fortfarande kring Mattisborgen, men allt ska vara klart till den 17 maj.
undefined
Palissad vid Ronjamiljön.
undefined
Personal från NCC jobbar för fullt för att se till att allt blir klart inför parkens säsongsöppning.
undefined
Stockar har spetsats till för att kunna bygga palissad, som bland annat omger vägen upp till två nybyggda torn.

Annat som är nytt i parken för säsongen är att teater med tema "Mio min Mio" kommer att spelas på den lilla scenen, och att man byggt om lite vid delen som är Katthult för att djuren, främst hästarna, ska kunna gå sin egen väg när de ska mellan platser utan att behöva trängas med folk vilket är positivt ur en säkerhetsaspekt. Tidigare har personal behövt vakta den lilla färden, men det ska de inte behöva göra på samma sätt nu.

– På det sättet blir det bättre både för djuren och för besökarna.

undefined
På den lilla scenen kommer skådespelarna erbjuda uppsättningar av "Mio min Mio".
undefined
Enligt Lena Möller Bexell har bygget kring Mattisborgen flutit på förvånansvärt smärtfritt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!