Vimmerbys biografer slogs samman till en

Snart öppnar Vimmerbys biograf Grand-Terrassen igen. Men hur var det egentligen på biofronten förr i tiden? Vi har dykt ner i den lokala biografens historik.

Såhär såg Terrassen ut förr i tiden. Idag är biografen inhyst i Grands hus på Sevedegatan.

Såhär såg Terrassen ut förr i tiden. Idag är biografen inhyst i Grands hus på Sevedegatan.

Foto: Vimmerby Bildarkiv

Vimmerby2022-08-17 21:00

Först var det pandemi och därefter en paus efter försöket till nystart under våren 2022. Men nu öppnar Grand-biografen snart igen. 

undefined
Såhär såg Terrassen ut förr i tiden. Idag är biografen inhyst i Grands hus på Sevedegatan.

Biograferan i Vimmerby startade för över hundra år sedan. 

1908 visades rörliga bilder för första gången för publik i Vimmerby. Detta ägde rum i ordenshuset National på Storgatan, ägt av nykterhetsföreningen Örn. Man kom att kalla biografen "Pathé" efter det franska bolag som tidigt producerade film i Frankrike. Här visades publikfriande raffel som till exempel "Den skenenade automobilen" och "Kejsar Wilhelms besök i England".

undefined
Premiär för "Klart till drabbning!" 1937 på biografen Grand.

På 1910-talet bytte man namn till National och man hade nu dessutom konkurrens av biografen Svea som inhystes i Sveasalen på Sevedegatan. Man ordnade en salong till, vid namn Viktoria, och efter att den tagits över av Wilhelm "Wille" Wenström 1918 kallades den för Starbiografen, sedermera Grand. Wenström kom att bli Vimmerbys förste, och ende, biomagnat.

undefined
"Terrassen" blev ett lämpligt biografnamn precis nedanför Kyrk-terrassen.

1929 tog Wenström över National och bytte i samband med modernisering namnet till Terrassen eftersom biografen låg precis nedanför Kyrk-terrassen. Det var en flådig skapelse med väggar av ädelträ och speglar, och avancerade belysningsanordningar. Totalt fanns 367 platser, komplett med en balkong, och det var ofta utsålt när det visades storfilmer.

Och inte undra på det egentligen. Till, och från, Vimmerby kunde folk i stadens omgivningar åka specialbussar till filmvisningarna ända fram till mitten av 50-talet, i så kallande "biobussar".

1936 lät Wenström bygga ett hus på Sevedegatan för att inhysa en helt ny och modern biograf. Starbiografen i Sveasalen slog igen och Grand blev namnet på biografen som nu, nästan 90 år senare, fortfarande lockar publik.

undefined
Så här kunde det se ut när barnen gick på bio.

1978 stängde Terrassen på grund av vikande marknad, framförallt genom ökat TV-tittande. Men själva namnet inhystes nu istället i Grand-huset, där en mindre salong byggdes för ändamålet. Sålunda blev det nya namnet Grand-Terrassen.

Mycket har hänt sedan dess och många filmer har visats. Fem världspremiärer har det blivit hittills för Grand: Flickorna i Småland (1945), Det Mörkaste Småland (1943) och så de tre Emil i Lönneberga-filmerna på 70-talet. När självaste Astrid Lindgren besökte premiären för den första Emil-filmen 1971 var det så mycket folk att Sevedegatan fick spärras av.

Källa: Näktergalen "Filmhistoria i Vimmerby" (2009)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!