Brist på diabetesläkemedel i länet

På Apotek Hjärtat i Vimmerby är diabetesmedicinen Ozempic snart slut, och det är svårt att förutse när nästa leverans kommer in.
På Apotek Hjärtat i Vimmerby är diabetesmedicinen Ozempic snart slut, och det är svårt att förutse när nästa leverans kommer in.

Det råder nationell brist på flera olika diabetesläkemedel, något som också drabbar Vimmerby.

Vimmerby 8 augusti 2023 05:00
undefined
Farmaceut Eva Åberg på Apotek Hjärtat har märkt av bristen på diabetesmedicin. "Det har strulat i över ett halvår nu", säger Eva.

– Just nu har vi bara så det räcker till en kund till, sedan är det slut igen, säger farmaceut Eva Åberg på Apotek Hjärtat.

Läkemedlet Ozempic är ett läkemedel för typ 2 diabetes som hjälper kroppen att sänka blodsockret. Dessutom påverkar det hunger och mättnadskänslor, och skrivs därför ut som bantningsmedel.

– Det finns privatkliniker som använder det på det sättet, regionen gör det inte. Det ligger inte inom högkostnadsskyddet, men det är en etablerad behandling, säger Mathias Landerdahl som är läkemedelschef på Region Kalmar.

undefined
Läkemedlet Ozempic är ett läkemedel som används främst vid typ 2 diabetes och som hjälper kroppen att sänka blodsockret.

Fyra av tio diabetespatienter har någon gång i år inte kunnat få tag på medicin på apoteket, visar en medlemsundersökning av Svenska Diabetesförbundet. Till skillnad från flera andra läkemedel finns det inga alternativ till Ozempic. Hittar man därför inga reservlager måste behandlingen ställas om helt.

– Ibland kan man hitta läkemedlet på ett annat apotek eller får tag på en tillfällig leverans. Om inte får man ta en annan behandling tills det kommer tillbaka till marknaden. Det gäller hela gruppen likvärdiga läkemedel, säger Mathias.

Flera av de som tvingats byta behandling vittnar om ökade biverkningar och instabila blodsockernivåer.

– Det finns en risk att behandlingen man tvingas välja inte blir optimal. Man brukar inte bli utan behandling, men den kanske inte blir den bästa, säger Mathias.

undefined
På Apotek Hjärtat i Vimmerby är diabetesmedicinen Ozempic snart slut, och det är svårt att förutse när nästa leverans kommer in.

Enligt läkemedelsföretagen kommer bristen vara under större delen av 2023.

– Vi får in lite förpackningar ibland men det är svårt att veta när. När vi får hem dem går de ju åt. Många kunder blir arga och upprörda över att vi inte har den inne, men det är ju brist i hela landet, säger farmaceut Eva Åberg.

Det har blivit svårare att få tag på läkemedel överlag den senaste tiden.

– Det har blivit vardag för oss att hantera restanmälningar, hitta jämförbara alternativ eller i värsta fall byta behandling. Världsläget påverkar, med oroligheter, råvarobrister och bökigare transporter. Det kan vara en del, men det här problemet såg vi även innan. Sverige är litet och företagen är globala, så det är tyvärr inte alltid vi är prioriterade. Det är ett tråkigt läge, säger Mathias.

undefined
På Apotek Hjärtat i Vimmerby kan man få vänta innan nästa leverans av Ozempic kommer in.

Mathias menar att man arbetar för att bristen inte ska drabba patienterna, men att det tar mer resurser från sjukvården.

– Vi lägger mer krut på att hantera de här situationerna, både från läkemedelssidan men även från inblandade läkare och sköterskor. Vården blir tyngd av det, så är det, säger Mathias Landerdahl.

undefined
Apotek Hjärtat i Vimmerby är lika drabbat av bristen på diabetesmedicin som andra apotek runt om i landet.
Brist på diabetesmedicin

Just nu råder det brist på fyra olika läkemedel för diabetes typ 2 i Region Kalmar, som går under samlingsnamnet GLP-1-analoger.

Ozempic (semaglutid injektion)

Rybelsus (semaglutid, tablett)

Trulicity (dulaglutid injektion)

Victoza (liraglutid injektion)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa