Snart smyckas Vimmerby med tusentals blommor

Snart smyckas stan med mängder av blommor. Vimmerby Tidning hälsade på i kommunens växthus och tjuvkikade på årets färger.

Peter Lingeteg visar 29 stycken stora blomsterbollar med 67 plantor av hängpetunia i varje. Det blir nästan 2000 plantor som ska hängas upp på stolpar runt om i stan.

Peter Lingeteg visar 29 stycken stora blomsterbollar med 67 plantor av hängpetunia i varje. Det blir nästan 2000 plantor som ska hängas upp på stolpar runt om i stan.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2021-06-01 20:00

I Vimmerby kommuns 300 kvadratmeter stora växthus pågår arbetet för fullt. Säsongens blomsterflärd växer till sig och ska snart placeras ut och förgylla gator och torg. Det är Peter Lingeteg från gatukontorets driftavdelning som har de gröna fingrarna.

– Det är jag som bestämmer vilka blommor det blir, och det tycker jag är kul. Jag tycker mest om kombinationer av vitt, blått, lila och rosa, säger han.

undefined
Peter Lingeteg visar den populära och klassiska ringblomman, som kommer att sättas ut i rabatterna runt om i stan.

Årets blomsterprakt i Vimmerby följer inget särskilt tema. Gula blommor är ingen större favorit hos Peter Lingeteg, men nog finns det en del av den varan också.

– Eftersom jag hållit på så länge, tio år, så blir det en del upprepningar. Man blir lite bekväm och kör på de blommor och kombinationer man vet funkar bra, säger han.

Peter Lingeteg och en kollega började fröså plantor i slutet av mars och just nu arbetar man främst med att vattna och se till att alla blommor växer som de ska. Bland annat tar man hand om 29 stycken "bollar" med 67 plantor av hängpetunia i varje, som ska upp på stolpar i stan.

– Jag vill gärna att de ska växa till sig och bli lite yvigare innan vi sätter upp dem. Jag provar också en ny färg i år som vi inte haft tidigare, den röda, säger Peter Lingeteg.

Man siktar på att hänga upp blomsterbollarna nästa måndag och därefter fortsätta med resten.

– Det är bara jag och en till som jobbar med det här. Har vi tur får vi upp bollarna på en dag, beroende på trafiken. Det brukar ta mellan en och två veckor att få ut alltihop, säger Peter Lingeteg.

undefined
De röda hängpetuniorna i blomsterbollarna är nya för i år.

Nytt för den här sommaren är två stora pelargonträd som kommer att hamna framför fontänen på torget.

– För tre år sedan hyrde vi fyra sådana från Holland för ganska mycket pengar. En kollega tog sticklingar och vi gjorde egna torn som övervintrat under lampor i traktorgaraget. De har artat sig bra och ska få vara mitt i blickfånget, säger Peter Lingeteg.

undefined
De egna pelargonträden (till vänster) är nya för i år och kommer att placeras ut vid fontänen på torget i Vimmerby.

Förutom Vimmerby ska också Storebro, Södra Vi och Gullringen smyckas.

– Innan den ekonomiska handbromsen drogs i 2015 hade vi alla kransorter. När jag började var växthuset helt fullt och den fanns 40 rundkrukor till, sedan hade vi amplar som hängde i lyktstolpar också men de har utgått nu.

Peter Lingeteg hoppas att blommorna ska bli uppskattade. Han vet inte den exakta kostnaden för projektet men kommunens blombudget för inköp och drift ligger på omkring 50 000 kronor.

– Det får man ganska mycket för, säger Peter Lingeteg

undefined
Vimmerby kommuns 300 kvadratmeter stora växthus ligger vid Centralförrådet och är just nu hem för tusentals plantor.
Den lila växten heter Paradisblomster  och är en riktig sommarblomma med kraftig stam och sirliga blad som dessutom doftar gott.
Den lila växten heter Paradisblomster och är en riktig sommarblomma med kraftig stam och sirliga blad som dessutom doftar gott.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!