Snöbudgeten redan spräckt

Snö och minusgrader. Julstämningen stiger. Men mer snö till jul? Nej, det är inget som står högt på önskelistan hos den kommunala snösvängen.

Minns den snö som föll i mars. Det kostade kommunen tre miljoner, nästan dubbelt så mycket som snöbudgeten för ett helt år.

Minns den snö som föll i mars. Det kostade kommunen tre miljoner, nästan dubbelt så mycket som snöbudgeten för ett helt år.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2018-12-18 18:00

Snöboomen i mars åt upp snöbudgeten för nästan två år.

– Så budgetmässigt vill vi inte ha mer snö till jul, säger Andreas Horste, gatuchef i Vimmerby.

Budgeten för vinterväghållning ligger på 1,6 miljoner kronor per år. Det ska räcka till snöröjningen i hela kommunen. Plus sandning och saltning mot halka på gatorna.

Gatukontoret sköter stan, förutom tre områden som röjs av entreprenörer. Samtliga kransorter röjs av entreprenörer. När snökanonerna slog till på senvintern körde hela snösvängen för allt vad tygen höll.

– Det var ett tufft läge i mars, då gick alla resurser på max, säger Andreas Horste.

Det omfattande arbetet med snöröjning och bortforsling av massorna hade förstås sitt ekonomiska pris.

– Det gick åt tre miljoner mot de 800 000 som vi egentligen har för årets första vintermånader, konstaterar Andreas Horste.

Tre miljoner är 1,4 miljoner mer än vad kommunen lägger på hela vinterväghållningen på ett år.

Slutet av året har, i varje fall hittills, visat en skonsam sida när det gäller snöfall. Några insatser mot halka och lite snöröjning av trottoarer, GC-vägar och vissa matargator efter blötsnön natten till fredagen och en röjning på måndagen har räckt hittills.

– Vi ligger faktiskt totalt sett på plusminusnoll för hela gatukontorets budget. Det beror främst på försenade maskinleveranser som vi har pengar kvar för, så den ansträngda situationen i mars har inte påverkat driften och väghållningen för resten av året.

– Men en så sen vinter gjorde att upptagning av sand och iläggning av bryggor vid badplatserna blev försenat. Det var tråkigt med tanke på att vi gick från vinter till högsommar på en dryg månad i april-maj, säger han.

Enligt den senaste tiodygnsprognosen från SMHI ligger temperaturen i huvudsak på minusgrader i Vimmerby. Det varslas också för lite mer snö under torsdagen, dock inga större mängder.

Men om en oväntad snökanon skulle slå till är snösvängen redo. Totalt finns 14 man i beredskap om det skulle krävas en rejäl snöröjning.

– Vi har jourchefer som har koll på vädret och larmar igång snösvängen utifrån vädret, och det finns alltid tre man i beredskap för halkan, säger Jonas Johansson, arbetsledare på gatukontoret.

Om större mängder snöfall uteblir fram till nyår är i varje fall budgeten för i år räddad. Från och den första januari finns en ny snöbudget, också den på 1,6 miljoner.

Rustade att ta sig an snön, om den kommer. Fr.v. Mats Kahn, Michal Mosiey, Martin Danielsson och Jonas Johansson vid gatukontoret. Men de undvarar gärna julsnön...
Rustade att ta sig an snön, om den kommer. Fr.v. Mats Kahn, Michal Mosiey, Martin Danielsson och Jonas Johansson vid gatukontoret. Men de undvarar gärna julsnön...
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!