Snöröjningsbudgeten överskriden: "Hoppas på fortsatt vårvärme"

Gatukontoret har investerat i en ny snöplog som kom till användning redan vid förra veckans snöfall. Med det väder vi haft i början av året har budgeten för snöröjning redan överskridits, men det ska inte påverka kommunens beredskap för framtida vinterväder.

Så sent som i början av månaden fick full styrka ge sig ut för att röja snö. Det kan man väl verkligen kalla för aprilväder?

Så sent som i början av månaden fick full styrka ge sig ut för att röja snö. Det kan man väl verkligen kalla för aprilväder?

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2024-04-11 05:00

Vädret och temperaturen har åkt berg- och dalbana den senaste tiden. I ett par dagar har Vimmerby haft vårvärme, men det var inte länge sedan gatorna var snötäckta. När det senaste snöfallet kom fick gatukontoret sätta in full styrka för att göra gatorna framkomliga.

– Det var full rulle med allt vi hade, säger kommunens gatuchef Roger Lindell.

I slutet av februari gick en av gatukontorets plogar sönder, men som tur var hade de hunnit få hem en ny som köpts in för 60 000 kronor.

– Nu håller vi tummar och tår för att slippa använda utrustningen mer den här säsongen. Vi hoppas på fortsatt vårvärme.

undefined
Roger Lindell är gatuchef i Vimmerby kommun.

Hur ser det ut med snöröjningsbudgeten?

– Det är en fiktiv peng egentligen som vi har att förhålla oss till, och det är svårt att sia om hur mycket pengar som behövs varje år. I år har vi gått över den peng som ligger i budget, men vi slutar inte ploga bara för att pengarna avsatta till snöröjning är slut. Vi måste hålla vägarna öppna oavsett.

Roger Lindell förklarar att de nu kan behöva omdisponera budgeten för hela gatukontorets verksamhet.

Kan det göra att något annat blir lidande?

– I värsta fall kan det vara så, men oftast kan man omdisponera så att saker blir skjutna på framtiden eller så. Det beror också på hur det går med vissa andra projekt och upphandlingar, Själva driftbudgeten som omfattar sommarunderhåll och liknande ska inte påverkas av att det varit mycket snö på vintern

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!