Snösmältningen kan ge problem

Allvarlig vårflod. Snöras från tak. Risk för översvämningar och fuktskador - snart kan snömängderna komma att ge nya problem. - Vi får hoppas på en långsam snösmältning, säger kommunens risk- och säkerhetssamordnare Bengt Jonsson.

Härliga dagar med dagsmeja. Men det är stora snömängder som ska smälta och det finns risk för allvarlig vårflod.

Härliga dagar med dagsmeja. Men det är stora snömängder som ska smälta och det finns risk för allvarlig vårflod.

Foto:

Vimmerby2010-03-09 07:12


SMHI har gått ut med varning för allvarlig vårflod i Götaland och östra Svealand, som fått mycket mer snö än normalt. Och störst är risken för allvarlig vårflod just i nordöstra Götaland. Samtidigt betonar SMHI att det i dagsläget är svårt att exakt säga var, när och hur stor vårfloden kommer att bli då detta helt beror på väderutvecklingen.

Gemensam strategi
Kommunerna i Kalmar län och länsstyrelsen har träffats för att förbereda sig inför snösmältningen.
- Vi jobbar gemensamt i länet för att på bästa sätt förebygga eventuella problem som kan uppstå vid snösmältningen framöver, säger Ana Norlén, beredskapsdirektör på Länsstyrelsen.
Vimmerby kommuns risk- och säkerhetssamordnare Bengt Jonsson deltog nyligen i ett länsmöte och nu går man ut med goda råd till allmänheten.
Bland annat råder man fastighetsägare att se till att mark- och dagvattenbrunnar inte är täckta med is och snö, att hängrännor och stuprör inte är igenkorkade av löv, snö och is och att ta bort värdefulla föremål från källare som kan översvämmas. För den som bor nära ett vattendrag finns mera att tänka på - träna på att hantera pumpar i förväg och förbered genom att bygga invallningar runt huset med sandsäckar.
Det här måste väl ändå vara ganska ovanligt inför en snösmältning?
- Vi är nog mera på tå än tidigare och det finns en hel del risker om snösmältningen sätter igång väldigt kraftigt. Nu verkar det ju ändå inte bli någon plötslig värme - jag är bara tacksam över att det kommer en köldperiod igen, så det går lite långsammare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om