Socialbidragen skenar

Nu slår krisen igenom i socialbidragen i Vimmerby kommun. 50 procent fler hushåll behövde hjälp i mars än i november i fjol. Hittills i år har socialbidragen kostat 700 000 kronor mer än samma period i fjol.

Vimmerby2009-04-16 06:37

- Vi vet inte när vi ser botten. Det här är tufft, säger socialnämndens ordförande Torbjörn Sandberg, kristdemokraterna.
Socialnämnden har nu fått ta del av den senaste ekonomiska rapporten som avser mars. Det är ingen rolig läsning.
Prognosen säger att nämnden går mot ett underskott i år på 9,7 miljoner kronor. I en budget om ligger på ungefär 35 miljoner kronor.

Socialbidrag skenar
Anledningarna till underskottet är, som vanligt, fler placeringar av barn och ungdomar på HVB-hem och ökat behov av socialbidrag. Senaste månaden är det framför allt socialbidragen som späder på underskottet.
Sedan i november i fjol har antalet hushåll som behöver socialbidrag ökat från ungefär 108 till 162 i mars. Snudd på en 50 procentig ökning. Det har också gjort att kostnaderna ökat rejält. 700 000 kronor mer har betalats ut under de tre första månaderna i år, jämfört med de tre första månaderna i fjol.
- Främst är det ungdomarna som blir fler. Det är de som först får gå när det blir uppsägningar på arbetsplatserna och de kanske inte har hunnit i A-kassesystemet eller så, bedömer socialchefen Hans Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om