Det här gör man för att lösa krisen i hemtjänsten

Tre hemtjänstenheter kräver i ett brev svar och åtgärder på bemanningssituationen vilket nu hanteras av socialförvaltningen.

"Det är inget nytt på det sättet och då undrar man såklart varför man inte har åtgärdat det", säger Anette Nilsson, socialchef.

"Det är inget nytt på det sättet och då undrar man såklart varför man inte har åtgärdat det", säger Anette Nilsson, socialchef.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2022-02-24 17:00

– Jag har läst och tänker att det får hanteras av chefer närmare verksamheten. Det är inte alls bra för medarbetarna och jag förstår mycket väl att man tillslut inte orkar mer sett till hur omsorgspersonalen drabbats under pandemin. Det är ett jättebekymmer att vi inte har tillräckligt med utbildade vikarier att tillgå, säger Lars Sandberg.

Det stod i brevet att de inte orkar mer – finns det någon krisplan om det realiseras?

– Nej, det är ingen som räknar med att helt plötsligt dyker ingen upp på sitt jobb, då blir det verkligen bekymmer. Det är inte utav elakheter man beordrar in personalen utan det är för att vi är tvungna att ta hand om brukarna.

Vad gör ni åt det nu?

– Nu har brevet precis kommit och det ska i första hand hanteras av cheferna i verksamheten för att se vad man kan göra och ha dialogen med medarbetarna.

Redan i somras larmade Södra Vi hemtjänst för första gången om liknande problematik och så sent som i januari berättade personal återigen om ökad inbeordring. 

– Det är klart att vi tar det på allvar men politiken ska inte i första hand komma med en lösning utan i första läget måste cheferna sitta ner med sin personal. I Södra Vi är det inte bara bemanningsproblem utan där är det ett helt förändringsarbete i gång så det är lite annorlunda.

Är brevet det första ni hört från de andra enheter om att det skulle vara jobbigt?

– Nej. Men det är bra att man skriver ett brev och vi måste se vad vi kan göra för att förändra så det blir bra.

Hur lång tid ska cheferna få innan politiken kliver in?

– Det blir när det finns ett förslag på något som kostar pengar. Då blir det politiken som får kliva in och ta ställning. Men vi ska inte gå in och detaljstyra.

Vimmerby Tidning rapporterade nyligen om  kommunens ökade övertidskostnad och det begränsade bemanningsutbudet som kommunen står inför.

– Det är inget nytt på det sättet och då undrar man såklart varför man inte har åtgärdat det men vi har inte tillräckligt med personal och en verksamhet som inte går att stänga. Parallellt har vi en hög utveckling av behovet av hemtjänst, säger socialchef Anette Nilsson.

Är det en krissituation?

– Det är klart att det är det. Nu hoppas vi innerligt att det blir som Folkhälsomyndigheten säger och att det sker en minskning i smittspridningen. Sedan måste vi fortsätta med rekryteringsarbetet och jag förstår att man behöver tid för återhämtning.

"Om alla plötsligt är borta då stannar verksamheten och då kommer inga brukare att få den hjälp som man har rätt till", säger socialnämndens ordförande Lars Sandberg.
"Om alla plötsligt är borta då stannar verksamheten och då kommer inga brukare att få den hjälp som man har rätt till", säger socialnämndens ordförande Lars Sandberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!