Socialchefen svarar på kritiken: "Låter konstigt"

"Även om besöksförbudet hävts så är det inte som vanligt, vi befinner oss fortfarande i en pandemi så vi vill att besök ska ske under ordnade förhållanden", säger socialchef Anette Nilsson som svar på kritiken.

Den 1 oktober hävdes det nationella besöksförbudet på särskilda boenden i hela landet, så också i Vimmerby kommun enligt Anette Nilsson.

Den 1 oktober hävdes det nationella besöksförbudet på särskilda boenden i hela landet, så också i Vimmerby kommun enligt Anette Nilsson.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2021-02-19 18:30

Vi frågar socialchef Anette Nilsson om de svar som Britt-Marie Karlsson ska ha fått från verksamhetschefen om att hon först kan få träffa sin make om han blir medvetslös. Att en verksamhetschef skulle uttalat sig på det sättet ställer sig Anette Nilsson sig frågande till. 

– Det kan jag nog säga att en verksamhetschef som finns hos mig uttalar sig inte på det sättet. Det finns inga såna kriterier på något vis. När det handlar om besök i det enskilda fallet så ska man alltid prata med ansvarig sjuksköterska, ibland läkare och med personal på plats. Ibland finns det annat som gör att man måste göra lite annorlunda, men då är det i det enskilda fallet man behöver ha kontakt med de som kan den enskildes hälsotillstånd och då är det sjuksköterska och ibland läkare, säger Nilsson och fortsätter:

– Ett sånt uttalande låter väldigt konstigt i mina öron men jag kan inte gå in på hur det är i något enskilt fall. 

Här är det en person som känner att hon har blivit nekad och inte fått träffa sin anhöriga. Vad gör ni för att gå ut med informationen kring hur besöken ska fungera?

– Det är inget som vi generellt går ut med. När man kommer in på korttids så får man ta del av det här och sen bestämmer man sig för hur ett säkert besök ser ut. Det kan vara olika hur det ser ut för olika personer. Men grunden är att man inte får röra sig inne på allmänna ytor och i korttidsboendet.

Så det finns inget besöksförbud men man måste stämma av med personal för att göra ett besök?

– Absolut. Man kontaktar personal, bokar besök och man får inte röra sig på egen hand utan man måste komma överens med personal för att göra ett besök som är säkert ur ett smittspridningshänseende. Vi hoppas verkligen att vi kan hitta former framöver så man kan göra sina besök som man vill, det är enbart för att skydda mot smitta som vi gör det här.

Kan du garantera att de som vill får besöka sina anhöriga på kommunens boenden?

– Vi har inget besöksförbud och man kontaktar personalen på enheten för att komma överens om att genomföra säkra besök. Sen kan besöken ske lite olika beroende på förutsättningarna och hälsotillstånd, men att de ska vara säkra för smittspridning. Det betyder att någon form av besök kan man ordna, säger Anette Nilsson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!