Socialdemokraterna i Vimmerby vill satsa på ungas hälsa

Under torsdagseftermiddagen höll Socialdemokraternas region– och kommunpolitiker pressträff för att presentera sitt vallöfte om ungas hälsa.

På Socialdemokraternas pressträff medverkade Cissi Hammar, Angelica Katsanidou, Helen Nilsson och Peter Högberg.

På Socialdemokraternas pressträff medverkade Cissi Hammar, Angelica Katsanidou, Helen Nilsson och Peter Högberg.

Foto: Annie Hogner

Vimmerby2022-08-12 06:00

Efter pandemin där många unga isolerades till följd av skolgång på distans och inställda aktiviteter är barn och ungas hälsa en viktig fråga för regionens Socialdemokrater. Partiet vill lägga resurser på att korta väntetiden till barn– och ungdomspsykiatrin (BUP), samt motarbeta den droganvändning som enligt dem har krupit ner i åldrarna.

– Det är ett gemensamt uppdrag där vi behöver samverka över hela länet. Tillgänglighet till vården är jätteviktigt, säger Helen Nilsson (S), oppositionsråd i Vimmerby.

Hon lyfter fram familjecentralen som är på gång i Vimmerby där de vill satsa på ett nära samarbete mellan region, socialtjänst samt barn– och utbildningsnämnden, och därmed riva murarna mellan olika huvudmän.

– Vi vill avdramatisera processen att söka hjälp, säger Peter Högberg (S), ledamot i regionfullmäktige.

I arbetet med ungdomars hälsa på kommunnivå vill partiet väva in både kollektivtrafik och göra det gratis för ungdomar att resa på sommaren, samt göra en satsning för att alla ska klara kunskapskraven i skolan.

– Vi har sett att många går till skolan utan att ha ätit frukost. Där har vi lagt ett löfte om att se över att kunna erbjuda frukost i skolan mellan årskurs 7 och 9.

Hur ska det finansieras?

– Det kommer kommunen göra naturligtvis, med skattepengar, för att vi ska skapa bra uppväxtvillkor för våra barn och unga så att de får en bra framtid.

För att nå ungdomarna står skolan högst på agendan, men även kultur, föreningsverksamhet och idrottsverksamhet är viktigt på den punkten, för att det ger vuxenkontakter. Ett konkret förslag är att fler föreningar ska ha prova på– verksamhet för att hjälpa barn att hitta sin nisch.

Att allt fler yngre brukar droger säger Nilsson är ett problem även i Vimmerby. Hon tycker att fokus bör läggas på lättare droger så som hasch, eftersom det är inkörsporten till tyngre droger.

Innebär det att ni tycker att det är viktigare att jobba proaktivt med problemet än reaktivt?

– Både och, men proaktivt är absolut viktigast och att informera inte bara elever och unga, utan även föräldrar. Reaktivt måste vi också jobba och det måste vi bli bättre på, men det bästa är att göra det innan det blir svårt. 

På lokal nivå kommer Socialdemokraterna att gå till val ensamma, men de vet att de inte lär nå majoritet ensamma och samarbete med andra partier kan bli aktuellt.

Helen Nilsson (S), säger att samverkan mellan olika aktörer i länet är av stor vikt för att kunna förbättra hälsan hos barn och unga.
Helen Nilsson (S), säger att samverkan mellan olika aktörer i länet är av stor vikt för att kunna förbättra hälsan hos barn och unga.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!