Socialens underskott växer - igen

Återigen växer socialnämndens underskott. Den senaste prognosen tyder på minus 15,3 miljoner kronor. Hela ökningen beror på det ökade antalet hemtjänsttimmar. - Stabiliserar sig den här ökningen känns det lite oroväckande, säger ordförande Elisabeth Lago Nilsson (KD)

Allt rödare siffror. Socialnämnden, där Elisabeth Lago Nilsson (KD) är ordförande, har fortsatt svårt att få budgeten i balans. Nu är det kostnaderna för hemtjänsten som skenat, vilket gör att underskottet beräknas landa på 15,3 miljoner.

Allt rödare siffror. Socialnämnden, där Elisabeth Lago Nilsson (KD) är ordförande, har fortsatt svårt att få budgeten i balans. Nu är det kostnaderna för hemtjänsten som skenat, vilket gör att underskottet beräknas landa på 15,3 miljoner.

Foto:

Vimmerby2014-05-19 06:16


För en månad sedan rapporterade vår tidning om ett trendbrott i socialnämndens ekonomi. Då pekade den senaste prognosen på ett underskott på 11,4 miljoner. Men glädjen över beskedet blev minst sagt kortvarig.
Den senaste budgetuppföljningen tyder på ett underskott på 15,3 miljoner. Verksamheten bedöms kosta 291 miljoner kronor i år - vilket ligger i linje med kostnaden för fjolåret då socialförvaltningen gjorde ett underskott på svindlande 39 miljoner kronor.
I årets budget har man fått ett tillskott på cirka 22 miljoner - men pengarna räcker inte. Och mycket ska till för att målsättningen om en budget i balans 2015 ska kunna uppnås.
- Vårt mål var ett nollresultat 2015, men det tror jag inte att vi kommer att ha. Det är viktigt att säga att vi inte klarar vårt uppdrag.

Hemtjänsten skenar
Precis som tidigare saknar kostnaden för individ- och familjeomsorgen täckning, men precis som tidigare väntas underskottet för den delen landa på 11,3 miljoner.
- Vi har satsat oerhört mycket på IFO och vi har inga nya placeringar. De jobbar på som sjutton med hemmaplanslösningar, familjehem och förebyggande arbete och där får vi hålla i, säger Lago Nilsson.
Det ökade underskottet beror istället på skenande kostnader för hemtjänsten. Ifjol ökade antalet hemtjänsttimmar med 20 procent och nivån fortsätter att vara hög. Om den här mängden håller i sig kommer antalet hemtjänsttimmar vara 12 000 fler 2014 jämfört med 2013.
De pengarna finns inte i budgeten.
- Den här ökningen finns inte i budgeten och potten tar slut snabbare när vi måste ta in timvikarier. Men timvikarier är inte dyrare en anställd personal. Fortsätter den här utvecklingen får vi titta på anställningar, säger socialchefen Anette Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om