Socialnämnden får kritik för brister i beslut

Akuta bedömningar som drar ut på tiden. Bristande barnperspektiv. Utredningar och planer som saknas. Socialstyrelsen riktar kritik på ett flertal punkter mot socialnämndens beslut och rutiner för barnavårdsärenden i Vimmerby kommun.

Vimmerby2011-03-18 07:36

- Vi ser allvarligt på den här kritiken, samtidigt ser vi att det här delvis beror på bristande resurser: Det är en hårt pressad grupp som jobbar med de här uppgifterna, säger förvaltningschefen Hans Eriksson. Socialstyrelsen har granskat nämndens och förvaltningens arbete och rutiner med barnavårdsärenden.

För lång tid
På nio punkter blir det kritik. Bland annat för att den första förhandsbedömningen som ska göras skyndsamt när socialen får en anmälan om att barn far illa många gånger tar för lång tid. I några fall har det tagit mellan två och fyra veckor.
- Det är för lång tid. Det finns visserligen ingen fastslagen gräns. I bland måste man fatta ett beslut om utredning samma dag, men vanligare är väl att det får ta en till två veckor.
Socialstyrelsen anser också att nämnden i några av de sju fall som granskats missat barnperspektivet och utgått från vuxnas perspektiv.
Socialen får också kritik för att den i några fall fattat beslut om placering i familjehem utan att familjehemsutredningar blivit gjorda. I ett annat fall var utredningen inte tillfredsställande.

Krav på åtgärder
Nämnden kritiseras också för att vårdplaner och uppföljningar bara förekommit summariskt för några av de placerade ungdomarna.
Det har också varit brister i kontakten mellan socialnämnden och kommuner där barn varit placerade.
Nämnden får också kritik för brister i dokumentationen av barnavårdsärenden.
- Det finns brister i våra rutiner, men det beror också på att våra resurser inte räcker till för vad vi är ålagda att göra. Det här är ett tydligt exempel på det.
Senast den 27 maj ska socialnämnden redovisa vilka åtgärder man tar till för att få bort bristerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om