Socker en större hälsobov än fett

Socker ökar risken att dö i hjärtsjukdom. En burk läsk om dagen kan räcka för att den ökade risken ska vara mätbar. Den stora amerikanska sockerstudien välkomnas av sjuksköterskorna, som jobbar på diabetes- och livsstilsmottagningen på Vimmerby hälsocentral.
- Den visar tydligt hur stor påverkan socker har på vår hälsa, säger diabetessköterskan Åsa Orring.

Vimmerby2014-02-06 07:42


Att diabetssköterskorna Åsa Orring, Anna-Lena Arvidsson, Katarina Travtjenko Esping och distriktssköterskan Mari Eklind, som jobbar med livsstil, tycker att broccoli är bättre än läsk kommer knappast som någon överraskning.
De vet redan att socker är farligt. Att socker leder till livsstilssjukdomar som övervikt, som i sin tur kan leda till elände som diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.

Socker och hjärtdöd
- Men det som är bra med den här amerikanska studien är att den så tydligt visar det direkta sambandet mellan socker och risken för hjärtdöd. Den bekräftar risken sockret utgör. Dessutom är den stor och omfattande, det handlar trots allt om drygt 10 000 människor som studerats i 14 år.
I sitt arbete möter de dagligen människor som redan utvecklat sjukdom, eller ligger i riskzonen. De hoppas att studien, och möjligen rädslan den kan väcka, leder till att fler tänker till lite tidigare.
- Studien visar att socker påverkar hjärtat direkt, det rör alltså inte bara om människor som redan är sjuka. Alla mår bättre av att äta mindre socker, även om vi förstås är olika som individer. Tyvärr är det ju många som äter socker som de arbetade som gruvarbetare eller sprang ett maratonlopp i veckan, men det är det ju relativt få som gör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om