Södra Vi en av sex försöksorter i länet

Södra Vi är en av de orter länets socialdemokrater vill ska ingå i ett pilotprojekt för glesbygdsutveckling.

Vimmerby2010-01-07 07:19

- Vi ser att det är bekymmersamt för flera orter med runt 1000 invånare, och här behöver vi ta nya grepp för att vända utvecklingen, säger Ulf Nilsson, socialdemokraternas gruppledare i Regionförbundet i Kalmar län.
Sossarna har lagt ett förslag till förbundet om att starta ett försöksprojekt för sex orter runt om i länet och att söka pengar från EU:s strukturfond för Småland och öarna för att finansiera utvecklingsprojektet med.

Samhällsproblem
En av de orter som pekas ut är Södra Vi.
- Vi ser att städer växer och den rena landsbygden klarar sig, det finns alltid de som vill bo på landet, men för många orter i den här storleken är det bekymmersamt, befolkningen minskar, service försvinner och plötsligt är det inte längre självklart att sånt som skolan ens kommer att finnas kvar. Det blir en negativ spiral, det är den vi vill vända, säger Ulf Nilsson, som också betonar att de sex orter som valts ut inte alls behöver vara de som har det mest bekymmersamt i länet.
- Nej, vi vill ha viss geografisk spridning och lite olika förutsättningar. När det gäller Södra Vi har samhället haft det tufft i lågkonjunkturen, men det finns ändå en kraftfull industri på orten, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om