Sofie har egen örtaträdgård mitt i villakvarter

Sofie Nyström är varken född med handelsträdgård eller gröna fingrar. Ändå har hon med enkla medel och sin sambo skapat en egen örtaträdgård.

Sofia Nyström har ett system där hon försöker rotera odlingarna för att jorden bland annat inte ska bli utarmad.

Sofia Nyström har ett system där hon försöker rotera odlingarna för att jorden bland annat inte ska bli utarmad.

Foto: Anders J Andersson

Vimmerby2023-05-17 20:00

När Sofie Nyström och hennes sambo Christer Svensson lämnade lägenheten i stan och blev med villa föddes idén om att börja odla för lite självhushållning. På tomten fanns inspiration i form av spår av tidigare ägares odlingar. När de första försöken att odla lyckades fick Sofie blodad tand och odlingarna utökades.

Några planer på att bli Vimmerbys svar på Gustav och Marie Mandelmann fanns inte men lite av självhushållning har det ändå blivit. Från trädgården kommer grönsaker och potatis och från skogen kommer protein tack vare sambons jaktintresse.

Allt som ska ätas odlas ekologiskt, sniglarna tas om hand utan gifter, så mycket regnvatten som möjligt samlas in, lådor och andra lösningar är hemmagjorda med mer eller mindre kluriga lösningar. En rostig spik går lika bra som en krok eller hasp.

När de bodde i lägenheten hade Christer pelargonier och odlade potatis i hink. De flyttade till huset år 2000 och sonen föddes året därpå. De första åren i villan blev det inte så mycket odlat.

– Christer har sitt jaktintresse och jag har det här och sedan hjälps vi åt mycket i trädgården också. Det är han som har byggt alla lådor och han har ansvar för potatis och vitlök. Det är hans specialiteter, berättar Sofie.

Sonens gamla sandlåda är numera ombyggd till odlingslåda. Allt återanvänds.

Du hade ingen erfarenhet alls av odling när du började. Är det svårt att börja hemodla?

– Det finns mycket grödor som är ganska lätta att börja med som rädisor och sallad. Det tror jag att de flesta kan lyckas med.  Egentligen behövs bara lite frö, jord och vatten. Har man en balkong eller ett fönster så räcker det, berättar Sofie Nyström.

Nu har de har 20 till 25 grönsakssorter. En del grönsaker finns det flera olika sorter av. Till exempel gurka, paprika och chili.

– För vår del räcker det med en planta för varje sort av chilin. Det blir rätt mycket och vi är inte sådana chilifantaster, säger hon.

I trädgården finns också många olika sorters blommor.

– Vi har bra många blommor. Det är också roligt.

Vad använder du för gödning?

– Älggödsel och gullvatten. Vet du vad gullvatten är? Det är kiss som uppblandat med tio delar vatten, ibland lite mer. Inomhus har jag 20 delar vatten för att det inte ska lukta, förklarar Sofie.

Älggödseln ligger på Christer att ta med sig hem från skogen. Han har också i uppdrag att plocka hem nässlor. Även nässlorna används som gödning.

– För några år sedan kom jag på att det är jättebra att lägga dem i ett påslakan och knyta om och lägger allt i en tunna och fyller på med vatten. Sedan ska det stå där i minst en vecka innan nässlorna tas bort. Då har vattnet liksom tagit smak av nässlorna och blir bra gödsel.

Vilket knep!

De klipper också gräsmattan med uppsamlare. Gräsklippet används för att täcka runt växter med, till exempel tomater. Blir det något över så hamnar det i komposten.

– Mesta jorden tar vi från komposten men kompletterar med en del köpejord. Använder man bara kompostjord kan det nästan bli för starkt så det är bra att blanda med någonting.

Några örter kan sprida sig ohejdat. Hur hanterar du dem?

– Då kan man ta en djup hink utan botten. Då växer de rakt ned och kan inte ta vägen någonstans åt sidorna, tipsar Sofie. 

Ni har egen tomt som vetter åt alla väderstreck. Hur viktigt är solläge för odling?

– Ramslöken, som vi var och tittade på, den tycker om när det är lite mörkare och gärna lite buskar över. Men när det gäller grönsaker trivs det mesta i full sol. Har man en skuggig lägenhet får göra så gott man kan.

Blir det inte väldigt mycket tid du får lägga på dina växter? Ogräs ska rensas och grönsaker och blommor ska vattnas?

– Jag ser det som ett styrketräningspass och jag tycker det är roligt. Vi har ingen självbevattning utan samlar regnvatten i tunnor. Sedan går jag faktiskt med vattenkannor och vattnar. Men ibland kan man väl känna "oh Gud nu måste jag ut och vattna igen" men oftast går jag runt och lyssnar på ljudböcker och poddar och vattnar samtidigt.

Är det riktigt torrt kan vattenslangen komma fram. Vattningen blir också avkoppling till arbetet som gymnastiklärare. Dessutom hjälps hon och grannen åt.

– Det är så skönt att jag har en granne som också har växthus så då hjälps vi åt om vi måste åka iväg någonstans. Det är värdefullt. 

Hur tar du hand om skadedjur?

– Jag är ute nästan varenda kväll med pannlampa och plockar sniglar, jag brukar bara plocka de bruna. De är ett gissel när de kommer igång. Liljebaggarna klämmer jag direkt. Det mesta annat får leva, berättar hon.

Sniglarna samlas i en burk noga uppmärkt med "snigelburk" och fryses ned innan de kastas. För att undvika löss planterar hon växterna luftigt. Om det ändå skulle bli löss sprutar hon med såpvatten.

För den som vill testa hemodling tipsar Sofie Nyström om några lättodlade sorter att börja med.

– Rädisor och sallad är bra tid nu. Fröna kommer upp direkt så man ser att något är på gång. Morötter kommer fröna upp ganska snabbt men det tar ganska lång tid innan du har en fullt utvecklad morot.

Kan man förlänga säsongen med ett växthus så att de går att få flera skördar?

– Till exempel rädisor skulle jag kunna så i ganska många omgångar, sallad också. Dill sår jag ofta tidigt och så kanske man vill ha till kräftor och då får man så senare. Men tomater är det svårt att få många omgångar av, berättar Sofie.

Sår du även andra tider än inför våren?

– Vitlök sätter man gärna på hösten och jag har testat att vinterså en del grejor. Innan det blir riktigt kallt är det bra om man har hunnit sätta lite frön då vet man att när det börjar bli varmt kan de komma igång och väckas. Men det håller jag på att experimentera rätt mycket med.

Är det någon gröda du inte lyckats med?

– Paprika är en sådan grej som jag tycker kan vara lite kinkig ibland för de drabbas lätt av löss. I växthuset kan det bli väldigt varmt och på friland ska man ha lite tur att det blir den värme som de behöver. Det tycker jag kan vara lite svårt.

Med sommaren inom räckhåll är det full fart i trädgården hemma hos Sofie och Christer. 

Har du något medskick till de som nu funderar på att ta grönsakerna i egna händer?

– Jag tycker det är väldigt tillfredsställande att gå ut i trädgården och skörda grönsaker och få med sig både sallad, gurka, paprika och tomater in och göra iordning egen sallad. Det är kul om fler börjar odla. Sedan är det tidskärvande, det ska man inte sticka under stol med, avslutar hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!