Sofie i "Halv åtta hos mig"

Har du någon gång undrat hur det känns att laga mat i "Halv åtta hos mig"? Sofie Arvidsson, 21, vet.- Det var skitkul!Nervös? Inte ett dugg.

Vimmerby2012-06-16 04:05

För många räcker det med en mindre bjudning för att stresshormonerna ska gå i taket. Huset ska städas. Käck meny ska hittas på. Och maten ska förstås smaka gudomligt.
Att dessutom ha ett tv-team i köket när allt ska bli klart kan framstå som något ansträngande.
Men att titta på när andra gör det är ett populärt folknöje. TV4:s "Halv åtta hos mig" har omkring en miljon tittare per kväll. Sofie Arvidsson i Södra Fågelhem mellan Vimmerby och Södra Vi har precis som så många andra suttit i tv-soffan och sett svenskar visa upp sig själva, sitt hem, sina sociala färdigheter när de ska träffa tre okända - och bjuda hela gänget på trerätters som ska poängbedömas.

Redo att söka
- Jag har alltid sagt att om och när programmet sänds från Vimmerby ska jag söka. Så när det stod i tidningen att produktionsbolaget sökte deltagare i Vimmerby-Hultsfred i våras dröjde det inte förrän jag hade sju sms från kompisar.
Sofie Arvidsson har alltid gillat mat och stack ut lite extra när hon gick hotell- och restaurangprogrammet i Vimmerby. Hon har placerat sig bra i tävlingar och lagat mat på Nobelfesten. Men när hon slutade gymnasiet för två år sedan blev det en annan bana. Hon började jobba på Netto och visade raskt att hon är envis och målmedveten - i december blev hon butikschef, 20 år gammal, på Netto i Hultsfred.
- Nu är mat en kul fritidssysselsättning. Vardagar lägger jag väl inte så mycket tid i köket, eftersom jag jobbar en hel del, men på helgerna kan det bli flera timmar. Och jag gillar att bjuda hem folk.

Hemlig meny
Bjuda hem fick hon alltså göra när tv-teamen dundrade in i villan i Södra Fågelhem. Vad hon lagade vill hon inte avslöja innan programmet visas. Men hon lyfte fram det närproducerade och småländska.
Hon var yngst i gänget, kände till de andra deltagarna till utseendet - när hon väl fick se dem.
- Det är verkligen stort hemlighetsmakeri. Man har inte en aning om vilka de andra är förrän man kliver in genom dörren hos första värden.
Stämningen i kvartetten var bra och Sofie Arvidsson ångrar verkligen inte att hon sökte till programmet.
- Det var skitkul. Och spännande att se hur det går till. Men visst är man slut när man haft sin dag. Först kommer morgonteamet klockan åtta på morgonen. De blir avlösta av ett kvällsteam och man håller på hela dagen utan vila till in på natten, när allt är klart.

Helge Skoog
Många undrar ju om kommentator Helge Skoog verkligen är på plats i köket. Är han?
- Inte alls. Jag har inte ens sett honom. Däremot är det två skickliga inslagsproducenter som pratar med en hela tiden och de vet nog vad de ska trycka på för att Helge ska hitta roliga kommentarer.
I höst kommer programmet att sändas och det är kanske det enda hon är lite nervös för.
- Jag fy, det är det värsta. Vet inte ens om jag vill titta...
Vem som vinner vet hon, men det andas hon inte ett ljud om. Inte ens de närmaste vet.
Däremot vet hon vem som lagade den godaste maten.
- Jag, så klart!

Fakta

Godaste som finns: Fisk och skaldjur. Jag skulle kunna leva på det.
Inte så värst gott: Inälvsmat. Jag vet att det är lite "inne" men lever och njurar är inte min grej.
I kväll äter jag: Oj, det blir nog frallor!
Bästa bjudtipset: Gör det enkelt för dig. Hellre två moment som du gör riktigt bra än att stressa till det med tusen som blir halvdant.
Grillar: Ja. Gärna. Jag har till och med en grill med kokplatta och stekhäll också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om