Om inga radikala förändringar sker kommer Sverige att få brist på utbildade förskollärare. Efterfrågan är redan idag större än tillgången och det utexamineras alldeles för få för att täcka behovet i framtiden. Det gör att andelen högskoleutbildade förskollärare faktiskt sjunker - från en nivå som redan betecknas som låg av Skolverket.
50 procent
I hela landet är omkring hälften av förskolepersonalen högskoleutbildade förskollärare. Men skillnaderna är stora mellan kommunerna. I Stockholms län är bara 40 procent högskoleutbildade medan 69 procent är det i Kalmar län. Högst är utbildningsnivån i Nybro kommun, där 77 procent är högskoleutbildade, tätt följd av Mönsterås och Kalmar.
I Stockholms län har tio procent av personalen ingen utbildning att arbeta med barn över huvud taget, framförallt i friskolorna. I många av kommunerna i Kalmar län är den siffran noll - bland annat i Kalmar, Hultsfred, Torsås och Mönsterås.
- Små barn har ju lika stor rätt som högskolestudenter att få undervisning av utbildad personal, säger Lotta Grönblad (s), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Strängnäs till SVT.
Sökes: flera förskollärare
Bara hälften av Sveriges förskolepersonal är förskollärare med högskoleutbildning. Och färre lär de bli, eftersom det utbildas alldeles för få för att täcka framtidens behov. Men Kalmar län lyfts fram som ett positivt exempel.- Vårt mål är att all personal ska ha relevant utbildning, från förskola och uppåt, säger Krister Torenfält, c, ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Vimmerby.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!