Familjehem, kontaktfamilj eller kontaktperson för barn, ungdomar och föräldrar. Det finns en rad uppdrag som Socialförvaltningens individ- och familjeomsorg har behov av. Det handlar om familjer och personer som vill hjälpa medmänniskor i behov av stöd.
– Vi vill lära känna kommuninvånare med olika intressen och skilda erfarenheter av livet. Vi tar tacksamt emot ansökningar och gör sedan en utredning i olika steg där vi bedömer lämplighet genom bland annat intervjuer och registerutdrag, säger Ann-Charlotte Niklasson på Socialförvaltningen i Vimmerby.
Har det blivit svårare att få folk att ställa upp?– Jag upplever inte det. Kontaktpersoner är inte så svårt att få tag på. Uppdraget kan vara att man träffas en gång eller flera per vecka men den kontakten är väldigt viktig så vi är glada att folk hör av sig och vill ställa upp. När det gäller mer omfattande uppdrag som familjehem så är det svårare att få personer att bli intresserade, men det är fantastiskt när människor vill göra det, säger Ann-Charlotte Niklasson.
Har behovet ökat på sistone?– Det varierar mycket över tid, men behovet finns alltid och det är viktigt att vi har beredskap när situationer uppstår, säger Ann-Charlotte Niklasson.
Det finns olika sätt att ställa upp för medmänniskor som är i behov av hjälp, menar hon. Det finns barn och unga som bor i Vimmerby kommun som kan behöva bo i en annan familj under en kortare eller längre period. Barn- och familjeenheten söker också efter familjer som är beredda att ta emot barn i sitt hem på heltid.
– I vissa fall kan det passa bättre att komma till en familj som inte har egna barn och i andra fall funkar det bättre om det finns fler barn med i bilden. Vi är noga med att göra matchningar så det blir rätt i varje fall, säger Ann-Charlotte Niklasson.
Det finns även uppdrag som kontaktfamilj där ett barn ska kunna vara hos en kontaktfamiljen över en del helger och lov. Ett annat uppdrag är som kontaktperson, en medmänniska att prata och umgås med. En person som kan bidra till att stötta och stärka. Framför allt ska kontaktpersonen ha tid och förmåga att lyssna.
– Om man får ett uppdrag som familjehem, kontaktfamilj eller kontaktperson skriver vi ett avtal om uppdrag, tidsåtgång och ersättning, säger Ann-Charlotte Niklasson.