Söktrycket ökar på Vimmerby gymnasium. Efter att alla ansökningar från norra Kalmar län samt Eksjö kommit in har 192 ungdomar sökt Vimmerby gymnasium i sitt förstahandsval. Där ingår både hemkommunens 184 niondeklassare från Vimarskolan och Astrid Lindgrens skola och de elever som går på introduktionsprogram på gymnasiet.
– Vi väntar på ansökningarna från Östergötland och räknar med att det blir en handfull sökande, det brukar ligga på den nivån, säger Caroline Wohlfart, intendent och antagningssekreterare på Vimmerby gymnasium.
Antalet förstahandsval till Vimmerby har ökat med drygt 30 jämfört med 2018. Av de sökande kommer 52 från andra kommuner och siffran närmar sig de omkring 60 hemmaelever som sökt gymnasium i annan kommun.
– Det brukar bara vara 35-40 som sökt utifrån vid den här tidpunkten, så den trenden ser vi förstås positivt på. Elevkullarna har ökat något och det påverkar söktrycket, men vi vet också att våra elever, som är våra viktigaste ambassadörer, pratar gott om skolan.
Program som sticker ut lite extra är samhällsvetenskapliga programmet, som har 20 fler sökande i år jämfört med samma tid förra året.
– Just nu är det 64 elever som sökt 60 platser. För första gången under mina sex år är det fler sökande än platser. Vi har sett samma utveckling i våra grannkommuner Oskarshamn och Västervik och vi har bara väntat på att det skulle smälla till i Vimmerby också, säger Caroline Wohlfart.
Teknikprogrammet är även i år ett högt tryck på 31 sökande på 28 platser och naturvetenskapliga programmet 28 sökande på 30 platser.
– Fordonstekniska programmet har också ett högre tryck i år än 2018, 23 sökande på 16 platser. Det är jättekul att se att vård- och omsorgsprogrammet, som startade hösten 2018 har 16 sökande på 16 platser.
Vi träffade några av niorna som gjort sina val.
– Det är inte lätt att välja, och det känns som ett stort beslut när man är så här ung. Men jag har fastnat för Handelsprogrammet, jag känner att jag vill jobba med människor, säger Hanna Karlsson.
Att flytta eller inte flytta är ett stort beslut för en femtonåring. Men för Theo Lundkvist känns Hockeygymnasium i Norrköping inte som något annat än lockande.
– Hockeyn är det viktiga för mig. Och där finns det elevboende, så det ska nog inte vara så knepigt. Det svåraste var att välja inriktning på samhällsvetenskapliga programmet, men jag tror att betendevetenskap kan vara bra, om jag exempelvis vill bli idrottslärare.
Wilma Jansson har funderat länge innan hon valde att följa magkänslan.
– Jag vill gå estet teater i Kalmar, men har varit tveksam inför flytten. Men det känns bra att jag tagit det här beslutet.
Studie- och yrkesvägledare Magnus Danlid tycker det är viktigt att gå på sina intressen.
– Självklart ska man kanske undvika branscher där man på förhand vet att det är väldigt tufft att få jobb, men att gå på det man själv är intresserad av är väldigt viktigt. Jag tycker ungdomarna i allmänhet gör väldigt kloka val.
Utbildningar som inte fyllts senare år är exempelvis industriprogrammet och restaurang- och livsmedelsprogrammet, som just nu har fem sökande. Men även här ser det ljusare ut.
– Det är helt okej, vi är nöjda med alla program. Även om man alltid kan önska fler sökande har vi inte oron vi hade förra året. Det finns inga farhågor idag att vi ska behöva lägga ner något program.
Den slutgiltiga antagningsperioden är öppen för omval från mitten av april till början av maj.
– Det brukar vara ett tiotal elever som ändrar sitt förstahansval, för en del handlar det om att man ser att betygen inte räcker till. Det är helt beroende på behörigheter var den faktiska slutsiffran hamnar, men de här siffrorna ser ändå väldigt positiva ut om vi jämför med förra året.