SMHI varnar för kraftigt regn i eftermiddag

Under eftermiddagen kommer det vara stora väderskillnader i Kalmar län. På vissa håll kommer det vara ett strålande sommarväder. På andra håll kommer det ösregna. "Jag förstår om det är ett lurigt läge för allmänheten", säger Sofia Söderberg på SMHI.

Foto: KOLLAGE

Vimmerby2021-07-15 10:53

Enligt nästan alla väderprognoser kommer solen skina under hela torsdagen. Med andra ord är det en perfekt dag att hänga vid stranden och bara njuta av den svenska sommaren.

Men verkligheten kan alltså bli något helt annat. På torsdagsförmiddagen meddelade SMHI att det finns risk för "kraftiga skurar och åska" i Kalmar län, som lokalt kan ge upp mot 50 millimeter regn under eftermiddagen.

– Det är ingen vädervarning, utan vi har gått ut med en riskprognos. Det innebär att det kommer vara stor lokal variation, säger Sofia Söderberg som är meteorolog på SMHI.

Hon tillägger:

– I det här läget kan vi inte ringa in var det kommer regna, utan risken finns i hela Kalmar län. Vi har en varm och fuktig luftmassa som är ostabil och kan ge stora regnmängder på kort tid.

Så du kan inte utveckla hur stor risken är för regn i Vimmerby, Hultsfred och Västervik?

– Nej, tyvärr. Vi ser att det finns risk för kraftiga lokala skurar i både den södra och norra delen av länet. Mer specifik än så kan jag inte vara. Enligt den senaste prognosen hos oss (klockan 11:40) är regnet på gång. Sedan får vi se hur det kommer utveckla sig under eftermiddagen och kvällen.

– Det väntas mest regn under eftermiddagen. Och det kommer som sagt vara stora lokala skillnader. Vissa kommer knappt märka något, andra kommer få tiotalet millimeter på kort tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!