”Som att de har stulit vår trygghet”

En våg av villainbrott sköljer över Vimmerby. Melker och Anna är två av de personer som har drabbats. De flyttade från Stockholm till ”trygga” Vimmerby för mindre än ett halvår sedan, men i veckan fick de påhälsning sent en kväll. – Trots att vi lyckades skrämma iväg dem känns det som att de har stulit vår trygghet, säger Melker.

En natt i veckan drabbades Melker och Anna av ett inbrottsförsök i sin villa, men de lyckades skrämma gärningsmännen på flykt. Vid Folkhögskolan slutade spåren efter gärningsmännen, som sannolikt legat och tryck i trädgården innan inbrottet. Foto: Micael Rundberg

En natt i veckan drabbades Melker och Anna av ett inbrottsförsök i sin villa, men de lyckades skrämma gärningsmännen på flykt. Vid Folkhögskolan slutade spåren efter gärningsmännen, som sannolikt legat och tryck i trädgården innan inbrottet. Foto: Micael Rundberg

Foto:

Vimmerby2016-08-12 07:00

Under de tre senaste veckorna har ett tiotal villainbrott och försök till inbrott inträffat i Vimmerby. Fyra av dem under den här veckan, varav det senaste uppmärksammades i onsdags på Stenserydsvägen.

Två personer som har drabbats är Melker och Anna (fingerade namn). De bor i ett villakvarter i närheten av Folkhögskolan och berättar för vår tidning om hur de väcktes häromnatten av ett pågående inbrott.

Gömt sig i trädgården?

– Vi var hemma och hade precis gått och lagt oss när vi plötsligt hörde att någon ryckte i ytterdörren och att ett fönster skallrade på nedervåningen. Det är det skumma med det som drabbade oss. Varför väljer något att göra inbrott i ett hus där lamporna precis har släckts och där de för sådant oväsen, frågar de sig?

– Det känns som att någon bara kastat en pil på en karta, prickat vårt hus och gått dit. Vi har en ganska stor trädgård med många ställen att gömma sig, så kanske har de legat i trädgården och tryckt innan, säger Melker.

När de hörde att någon försökte få upp ytterdörren for Melker ur sängen och kastade upp balkongdörren så att larmet skulle gå. Då fick han se en kort person, mörkklädd och med hood-tröja, rusa genom trädgården och försvinna i riktning mot Folkhögskolan. Men där slutar spåren.

– Jag slet åt mig en hammare och var på gång att springa efter honom när vaktbolaget ringde och jag var tvungen att prata med dem i stället. Men det kanske var lika bra – både för mig och för den eller de som försökte göra inbrottet, skrattar Melker.

Riktigt förbannad

– Först blev jag bara riktigt förbannad, men när man sansade sig lite kändes det riktigt obehagligt. Man har aldrig tänkt på att något sådant här skulle kunna hända och kan därför inte förbereda sig, säger Melker, som med några dagars perspektiv beskriver en känsla av att ha blivit bestulen sin trygghet och integritet.

– Det här är vårt och ingen annans. Man blir mer misstänksam och har mer koll. Värst är det för min sambo, som är rädd när hon tvingas vara ensam hemma.

Trygga Vimmerby

Melker och Anna flyttade till Vimmerby för bara fem månader sedan. Mycket för ”tryggheten ” i den lilla staden, som de känner sedan förr.

– Här händer ju inget och det är tryggt och skönt, resonerade vi. Sedan händer det här.

Neddragningen av poliser på landsbygden tror Melker är en starkt bidragande orsak till att villainbrotten har exploderat här.

– Helt klart. Därför känns det skönt att ha ett villalarm. Larmet skrämde iväg tjuvarna och vaktbolaget var här på fem minuter. De patrullerar nu även extra i området nattetid.

Finns rädslan för att de ska komma tillbaka?

– Min tjej känner olust över det, men jag tror inte att de gör det. Nu vet de vad som väntar, säger Melker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om