Några av föreningens medlemmar dukar fram kaffe i klubbstugan. På väggen sitter bekräftelsen på att man verkligen rest sig ur askan. Föreningen har valts till Årets Klubb inom sitt distrikt. Verksamheten rullar på och man har drygt 200 medlemmar, rentav fler än innan smällen.
Bara några kronor
Men i augusti 2014 befann sig föreningen i fritt fall. Man hade bytt tak på ett förråd. När räkningen på 70 000 kronor skulle betalas visade det sig att det inte fanns några pengar.
Hur var det möjligt?
– Vi var ju en välmående förening, med god ekonomi. Vi förstod först ingenting. Enligt sista årsbeskedet från december 2013 hade vi omkring 200 000 kronor på kontot. Men när banken drog ut årsbeskedet från sitt system visade det sig att det bara fanns några kronor, säger en av de dåvarande revisorerna.
”Skickligt gjort”
Stora belopp hade försvunnit, skulle det visa sig. Bokslut hade fejkats, revisorerna lurats. Under lång tid.
– Det hade pågått under tio år och vi har kommit fram till att det handlar om ungefär en halv miljon. Men det är så skickligt gjort, med bland annat manipulerade årsbesked och kontoutdrag, att det var omöjligt att upptäcka.
”Svart hål”
Misstänkt för den omfattande förskingringen är en tidigare förtroendevald, som hade en rad funktioner i föreningen.
– Det var som att trilla ner i ett svart hål. Man känner sig totalt grundlurad. Man tror att man med åren har fått hyfsad koll och människokännedom, så står man bara där och gapar, säger en av medlemmarna.
– Det var en enorm chock. Som följdes av förvirring, men ganska snabbt omsattes i ilska och jädrar anamma. Vi skulle inte lägga oss ner och dö. Vi skulle ta oss ur det här, säger föreningens nuvarande ordförande.
Med hjälp av blancolån från banken och därefter lån från organisationsdistriktet klarade föreningen att betala det mest akuta.
– Mitt i allt elände visade medlemmarna en stor sammanhållning. Uppslutningen var total och tack vare att våra instruktörer ställt upp på ett formidabelt sätt har vi kunnat amortera lånet och vi var skuldfria nu i juni.
Energi
Pengarna som gått förlorade vet man inte om kan få tillbaka. För många handlar det om så mycket mer.
– Det är som att gå igenom olika sorgfaser. Man tvivlar, blir ledsen, tycker synd om, blir arg och förbannad. Och vi hanterar det också olika. Ett fåtal har valt att lämna föreningen. Andra kämpar på.
Två år efter smällen är den stora utmaningen att gå vidare. Ordföranden i klubben tycker att man gjort dyrköpta erfarenheter.
– Den enorma ilskan omvandlades till energi. Det är många som varit skitförbannade och lagt ner ett enormt jobb. Vi har gjort vad vi har kunnat, vi har en ekonomi i balans, vi har överlevt. Det svåraste är att släppa det här och lyfta blicken, se framåt. Våga tro att vi är en välmående förening, på riktigt.
Vad har ni lärt er?
– Mycket. Framförallt att uppgifter och ansvar ska fördelas på flera personer, så att det finns en transparens.
Åtal är ännu inte väckt. Ingen är dömd. Förundersökningen inleddes hösten 2014.
– Det går knappast att klaga på den redan tidigare överbelastade polisen, som efter den nya organisationen inte fått det lättare. Men det är självklart frustrerande att det gått två år och personen är ännu inte hörd. Om någon snattat för 112 kronor på Konsum tar det inga tider för att klara upp det, och även om vi begriper att det är skillnad på utredning sänder det konstiga signaler. Vi bara väntar på att den rättsliga processen ska bli klar, så vi får ett avslut, säger en av föreningsmedlemmarna.