Eleverna i Rumskulla skola har fått betydligt bättre kläm på hur det var att gå i skolan för hundra år sedan. En skoldag med tidstypiska kläder, katekesen, välskrivning, högläsning ur Önnemo och psalmsång blev pricken över i efter noggranna förberedelser.
- Det blev väldigt lyckat. De har fått en helt annan insikt i hur det var i en annan tid, säger elevassistent Ulla Karlsson.
En skoldag för hundra år sedan - hur skulle det vara? Eleverna i Rumskulla skola har kommit så nära man kan.
De har förberett sig genom att samla fakta och läsa böcker, men allra mest kött på benen i sin research fick de nog när de träffade tre pensionärer, efter att ha kontaktat hembygdsföreningen.
Nu var förstås Eiva och Ivan Andersson och Inger Rinaldo inte med för ett sekel sedan, men de kunde ändå ge en levande bild av hur det var att gå i skolan i en annan tid.
- Det blev jättebra. Eleverna hade förberett sig med frågor och det var väldigt mycket de ville ha svar på. Allt från vilka ämnen man hade, hur skolvägen var, vad man gjorde på rasterna till läxor och skolmat och dassen. De frågade också mycket om skillnader mellan fattiga och rika. De upptäckte nog både likheter och skillnader.
Läs mer i torsdagens papperstidning
Som en skoldag för hundra år sedan
Temadag förflyttade Rumskullas elever till katekesens och välskrivningens tid.
Serafina Lipka läser högt.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!