Ostkakeboden lockar fikasugna turister

Veckan efter midsommar brukar Frödinge slå upp portarna till sin ostkakebod med uteservering, och så även i år.

Inger Ekström tillsammans med sommarjobbarna Alma Sandin, Alicia Carlsson och Clara Glindell.

Inger Ekström tillsammans med sommarjobbarna Alma Sandin, Alicia Carlsson och Clara Glindell.

Foto: Annie Hogner

Vimmerby2022-07-08 06:00

Regnet hänger i luften när Vimmerby Tidning under torsdagen rullar in på parkeringen till Frödinge ostkakebod. Sedan ungefär två veckor tillbaka har de haft öppet för säsongen och på uteserveringen sitter flera sällskap och tar en fika.

– Det är alltid väldigt populärt att komma hit, säger Inger Ekström på Frödinge mejeri.

Hon berättar att folk brukar komma dit redan innan de öppnat för säsongen. Skyltarna som leder in till boden står kvar året om vilket ger sken av att serveringen har öppet men i själva verket håller de bara öppet under sommaren, när skolungdomar är lediga och kan jobba.

– Människor har varit på hugget länge, ungefär sedan mors dag, säger Ekström.

undefined
Från vänster: Isabella, Emelie och Pia Strand, Elisabeth Nordström och Kerstin Strand, som passade på att äta semesterlunch på uteserveringen.

Trots att vissa skulle säga att ostkakeboden ligger lite avsides menar hon att det i inte är något problem att locka dit gäster.

Vilka är det egentligen som hittar hit?

– Alla! Förra året hade vi nog över 10 000 gäster. Det vet vi för att vi räknar antal portioner vi säljer, förklarar Ekström.

Hon berättar att det är en tradition för många att åka dit och att det blir någonting man gör varje år när man är i trakterna. Förhoppningen är att det i år ska vara lika populärt att besöka serveringen som det vanligtvis är. Varje sommar brukar det komma förbi människor från olika delar av Sverige, men även från utlandet.

– Ibland är det svårt att förklara för utländska gäster vad ostkaka egentligen är. Vi har inte översatt vår meny till engelska.

undefined
Den småländska ostkakan är inte att missta för cheesecake. "Det är någonting helt annat", säger Inger Ekström.

Precis som andra aktörer i livsmedelsbranschen har Frödinge mejeri märkt av inflationen och att priserna på råvaror har stigit. I ostkakeboden har man hittills valt att behålla sina gamla priser trots att kostnaden för nyckelingredienser så som spannmål, mjölk och ägg har ökat.

– Vi har hittills inte justerat våra priser efter det men vi får se hur vi gör framöver, säger Inger Ekström.

undefined
För ungefär två veckor sedan öppnade Frödinges sommarcafé för säsongen.

I sortimentet finns även en glutenfri ostkaka där priset på just vetemjöl inte har någon inverkan. Men Ekström berättar att fabriken ofta får in önskemål om annan specialkost, vilka de försöker matcha.

Vissa påstår att det finns en vegantrend i samhället, är det något ni märker av?

– Vi har en vegansk kladdkaka som är populär men vi får även in förfrågningar på vegansk ostkaka. Det är dock lite svårare eftersom den tillverkas i en helt annan process. Mjölken behöver ystas för att få de korn som ostkaka har och det vet inte jag om man kan göra med till exempel havremjölk.

Kölappssystemet är kvar sedan pandemin, för att förhindra trängsel.
Kölappssystemet är kvar sedan pandemin, för att förhindra trängsel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!