De höga temperaturerna har knappast gått någon förbi och även om det enligt SMHI ser ut att gå mot något svalare tider i Vimmerby är det många som påverkas av värmen på olika sätt. Anders Broström, professor och sömnforskare vid Jönköping University, säger att det man pratar om när det kommer till knep för att sova bättre i en värmebölja är vad som kallas för sömnhygien.
– Det handlar om saker vi gör själva som påverkar sömnen positivt eller negativt. Man vet att ett välventilerat och svalt sovrum har en positiv betydelse för hur vi sover, säger han.
Vilken temperatur behövs för att vi ska kunna sova gott?
– En temperatur på under 20 grader rekommenderas men det är väldigt svårt att uppnå nu i den här värmen.
De tipsen som Anders Broström kan ge är att vädra innan man går till sängs, men det beror naturligtvis på om utomhustemperaturen tillåter det. Den som bor i villa och har möjlighet kan överväga att inreda ett tillfälligt sovrum i källaren, där det ofta är svalare. Sedan menar sömnforskaren att det kan vara läge att snegla på hur andra länder hanterar värmen.
– Sen kan det också vara viktigt, för den som har semester, att tänka på att man kan behöva vila en stund på dagen för att kompensera för bortfallet av nattsömn, precis som siestan i varmare länder. Det gäller att försöka anpassa vad man gör på dagen utifrån hur man sovit. Exempelvis kan risken vara stor om man ger sig ut trött i semestertrafiken dagen efter, säger han.