Sopig upphandling, kommunen

Vimmerby kommuns avtal med Tekniska Verken om avfallsförbränning är olagligt. Det slår Konkurrensverket fast och kräver nu att kommunen bryter avtalet så snabbt som möjligt.

Vimmerby2008-04-16 06:16

- Vi anser att ett avtal som kommit till i strid med både lagen om offentlig upphandling och upphandlingsdirektiven ska avvecklas snarast, säger Anders Svenson, handläggare på Konkurrensverket som granskat flera kommuners upphandling av just avfallstjänster.

I Vimmerbys fall har verkets tillsyns visat att kommun bröt mot lagen när Tekniska Verken i Linköping fick uppdraget att bränna hushållsavfallet från Vimmerby utan tjänsten annonserades ut på enligt lagens krav.
Verket har granskat flera kommuners upphandling av just avfallstjänster.
I Vimmerbys fall har verket konstaterat att kommunen och Tekniska Verken i Linköping kom överens om ett avtal om leverans av brännbart avfall i januari 2002.
Enligt avtalet ska Vimmerby kommun leverera hushållsavfall motsvarande 6000 ton varje år till verket. Då var den överenskomna behandlingsavgiften 340 kronor per ton. Den har sedan dess räknats upp efter konsumentprisindex. Avtalet gäller i sju år till den 31 december 2009.
Det sammanlagda värdet på tjänsten var enligt Konkurrensverket över åtta miljoner kronor. Det är betydligt över de ungefär 1,7 miljoner kronor som är tröskeln för när en tjänst av det här slaget måste annonseras ut inom hela EU.
- Det här är en lag som dessutom är baserad på EU-direktiv, vilket Sverige som stat har förbundit sig att följa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om