Sopsystemet kan skrotas

Vill det sig riktigt illa kan det nya sopsystemet kastas i soptunnan - redan innan det tagits i bruk. Upphandlingen har ogiltigförklarats - och nu råder stor osäkerhet runt hela projektet. - Vi kunde ha uttryckt oss tydligare i upphandlingen, men man kan inte säga att vi har gjort fel, säger Ulla Öhrn, chef på upphandlingscentralen i Västervik.

Nästa år var det tänkt att det nya avfallssystemet med två tunnor och fyra fack i varje skulle införas successivt. Nu är det högst oklart hur det blir med den saken. På bilden visar avfallschefen Daniel Johansson de planerade tunnorna.

Nästa år var det tänkt att det nya avfallssystemet med två tunnor och fyra fack i varje skulle införas successivt. Nu är det högst oklart hur det blir med den saken. På bilden visar avfallschefen Daniel Johansson de planerade tunnorna.

Foto:

Vimmerby2014-10-02 06:26


Det nya sopsystemet är ett gemensamt projekt mellan kommunerna i Vimmerby, Hultsfred och Högsby. Tanken var att börja införa systemet, där hushållen sorterar sitt avfall i två olika tunnor på tomten, under 2015. Så verkar det inte bli. Upphandlingen av avfallshämtningen har ogiltigförklarats av förvaltningsrätten. Domen har nu överklagats till Kammarrätten, men ännu väntar upphandlingscentralen i Västervik på att få veta om domen överprövas eller inte.
Vill det sig riktigt illa rämnar ekonomin i hela projektet. Om GDL, som vann upphandlingen och som har överklagat domen, inte får rätt i Kammarrätten finns två alternativ: antingen antas det näst lägsta anbudet eller så börjar man om från början.
- Det var stora prisskillnader mellan anbuden och det kan bli så att man tar om allting. Ska man ta det dyrare anbudet får man titta på om det ryms i budgeten. Ska man då avbryta alltihop? Vi tittar på de olika alternativen, men det kommer att bli en tidsförskjutning i processen.

Skiljer flera miljoner
Kruxet är att prisskillnaden är stor mellan det billigaste (GDL) och det näst billigaste (Reno Norden AB) anbudet. I utvärderingen av anbuden är visserligen bara 0,9 miljoner kronor dyrare än det vinnande anbudet. GDL vann med 13,6 miljoner över en femårsperiod medan Reno Norden AB begärde 14,5 miljoner.
I verkligheten skiljer det dock betydligt mer eftersom upphandlingen är uppdelad i två delar: en med det gamla sopsystemet och en med det gamla. Den faktiska skillnaden är ännu inte framräknad, men det rör sig om flera miljoner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om