Soptömningen blir dyrare

Sophämtningen blir dyrare. Igen. i fjol höjdes taxan kraftigt. I budgetförslaget som ska tas i fullmäktige på måndag höjs de flesta soptaxor på nytt.
Samtidigt är en fullmäktigeledamot kritisk mot både höjningen och mot underlaget.

Sophämtningen blir dyrare - om det liggande budgetförskaget går igenom i fullmäktige på måndag. Men somliga politiker är kritsika.

Sophämtningen blir dyrare - om det liggande budgetförskaget går igenom i fullmäktige på måndag. Men somliga politiker är kritsika.

Foto:

Vimmerby2003-11-22 00:09

- Det går inte att fatta beslut på det här, det är alldeles för bristfälligt, anser Lena Wangenholm, ledamot för Vimmerbypartiet.
Chefen på samhällsbyggnadsförvaltningen, Torbjörn Johansson, håller med om att taxesystemet är invecklat.
- Det är mycket svårhanterligt beroende på att det finns så många olika varianter, det förekommer nog ett 40-tal olika abonnemang, det gör att det är svårt att få det att slå rättvist åt alla håll, säger han.

Kompostbelöning
Renhållingstaxan är den enda av de kommunala taxorna som kommer att höjas inför nästa år. Den vanligaste kärlstorleken, 190 liter, höjs exempelvis med fyra och femtio till 45 kronor plus moms per tömning. Samtidigt sänks priset för det minsta kärlet, 80 liter, med en och femtio till 30 kronor. Det görs för att belöna kompostering.
Fast avgift
Av de 45 kronorna per tömning är 9,62 kostader för själva hämtningen, där finns en destruktionsavgift på 18,29, där ingår exempelvis deponiskatten och kostnader för förbränningen av avfallet i Linköping. Plus en fast avgift på 16,62 som är en schablonuträkning för den service kommunen tillhandahåller genom att den tar emot elektronik, kylskåp, farligt avfall och annat som invånarna kan lämna avgiftsfritt på avfallsupplaget. Det innebär att när momsen också lagts på betalar abonnenten 56,25 per tömning, eller 1 462 kronor per år för sophämtningen.
- Ser man bara till det man lämnar i sopkärlet hemma, är det förståeligt att många upplever taxan som hög, men då ska man veta att också kostnader för den här servicen finns inbakad i taxan, säger Torbjörn Johansson.

Togs ut för tidigt
När taxan höjdes i fjol höjdes också statens deponiskatt. Men enligt fullmäktiges beslut skulle de båda höjningarna träda i kraft vid olika tillfällen, skattehöjningen först från och med den 1 mars. Kommunen började dock att ta ut även den från årsskiftet, något som Lena Wangenholm reagerade emot.
- Det ledde till att jag fick tillbaka dom pengar som betalats in för tidigt, men om andra har fått det vet jag inte, säger hon.
- Alla har fått tillbaka det dom betalade in för tidigt, säger Torbjörn Johansson, som förklarar det inträffade med en kommunikationsmiss mellan förvaltningen och Vimmerby Energi som skriver och skickar ut de kommunala fakturorna för renhållning och vatten.
- Det handlade inte om några större summor, men prinicpen är viktig för den skull, säger Torbjörn Johansson.

Minus på renhållningen
Totalt sett kostar renhållningen kommunen 13,6 miljoner kronor nästa år. När intäkterna är avdragna kommer det att bli ett underskott på 117 000 kronor, enligt det budgetförslag som läggs fram för fullmäktige på måndag.
- Det beror på att vi inte längre tar emot något slam på anläggningen i Vimmerby, det går istället till ett företag i Åseda, vilket innebär att vi tappar avgifter för för slammet, men samtidigt är det en vinst i att slammet kommer in i kretsloppet, säger Torbjörn Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om