Sören Nordén lägger i bromsen

Inte konstigt om folk tänker "dragläge" eller "väjningsplikt" när de ser Sören Nordén. Han är stans meste bilskollärare som under nästan 40 år lärt nästan halva Vimmerby att köra bil. Men de sista åren har han helt ägnat sig åt riskutbildningar på Vimmerby Trafikövningsplats. Halkbanan, i dagligt tal. - Men nu gör jag min sista arbetsdag. Klart att det känns lite kluvet.

På Vimmerby Trafikövningsplats dirigerar Sören Nordén företag, privatpersoner och trafikskoleelever på hala vägbanor.

På Vimmerby Trafikövningsplats dirigerar Sören Nordén företag, privatpersoner och trafikskoleelever på hala vägbanor.

Foto:

Vimmerby2010-12-16 07:35


Bilar var livet för Sören Nordén redan från start och han fick bästa tänkbara pryoplats 15 år gammal hos Tejles Bilaffär i Vimmerby. Det var 1957. Och där fick han sedan jobb efter skolan. På lagret, lackeringen. Och som bilmek.
Det blev mycket bussreparationer åt Nisse Fransson. "Lika bra du tar busskort så kan du jobba åt mig", tyckte Buss-Fransson.
- Så jag klev in till Staffan Samuelsson på Vimmerby Trafikskola en dag i slutet av 1964. Staffan kände jag väl - jag hade tagit körtkort hos honom 1960.
Men något busskort blev det inte. Samuelsson tyckte det var bättre att unge herr Nordén började jobba hos honom istället.
Efter ett grundtest i Jönköping skickades han på tekniktest i Uppsala. Att bli bilskollärare var populärt.
- Flera hundra hade sökt, ett hundratal gallrades ut till tekniktestet och 27 fick fortsätta kursen efter det.

Avlivar myt
I mars 1965 inledde Sören Nordén sina många yrkesår på passagerarplats i övningsbilarna. Första eleven han tog hand om hette Kristina Karlsson.
- Det gick bra för henne. Men andra eleven, en tant från Ankarsrum, hamnade rakt in i en häck.
Att det skulle vara värre att lära äldre köra bil är dock en myt han gärna avlivar.
- Så är det inte alls. Jag har alltid gillat att köra med äldre. De vill verkligen lära sig och brukar vara väldigt intresserade. Den äldsta jag lärt köra bil var en farbror från Totebo som tog körkort när han var 71 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om