Spännande musikprojekt i Vimmerby

Tonsättaren Johan Svensson ville undersöka något spännande. Vad händer om man sätter samma musikaliska fragment i händerna på tre olika orkestrar? Vad blir det av det? - Vi vet nog egentligen bara en sak. Att det kommer att låta väldigt, väldigt olika. Exakt hur olika, får Vimmerby höra i vår.

Vimmerby2010-11-19 07:18


"Andas in, andas ut". Christer Printz, musiklärare på Kulturskolan, lotsar 11-14-åringarna i "Superblåset", eller "Birgittas orkester", som Kulturskolans blåsorkester ibland också kallas.
Normalt sett är det kollegan Birgitta Djurberg som dirigerar blåsarna, men en elak förkylning har fått henne att släppa pinnen för dagen. Den har dock inte varit tillräckligt elak för att hon skulle kunna avstå att vara med på ett hörn och ta del av det som händer.

Ovanligt
Tongångarna från den unga blåsorkestern låter inte som vanligt. Och det här är heller inget vanligt utan tvärtom något riktigt ovanligt. Tonsättare Johan Svensson, 27, är på besök hemma i Vimmerby för en första workshop med blåsarna, en workshop där orkestern och deras dirigent presenteras några musikaliska fragment att jobba vidare på.
Precis samma musikaliska fragment som han satt i händerna på den vuxna Vimmerby Musikkår och kommer att presentera även för Kulturskolans slagverkare.
Det här är ett konstnärligt projekt där deltagarna, alltså Vimmerbybor i olika åldrar som spelar vitt skilda instrument, i hög grad är delaktiga i att skapa det musikstycke som slutligen ska framföras i en konsert i mars.

Blir friare
Johan Svensson, som numera bor i Göteborg, kommer att jobba fem gånger med varje orkester.
- Till en början är det mest som ett test. Hur låter det? Vad fungerar och vad fungerar inte? Med tiden kommer materialet att bli alltmer klart och fast och det blir mer och mer att öva på.
Att samma utgångsmaterial kommer att resultera i väldigt olika musikstycken är han helt övertygad om. Och han är minst sagt spänd på utgången.
- Det är fantastiskt spännande och det är så kul med musiklärarna/dirigenternas entusiasm. De är eld och lågor.
Birgitta Djurberg säger att det här sättet att jobba är något hon längtat efter.
- Men till vardags är det inte så enkelt. Nu är det stor skillnad när Johan förberett material och tänkt igenom hur vi kan jobba. Det är otroligt utvecklande för oss lärare och det ska bli så kul att se vad som händer med eleverna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om