Spanska elever pÄ besök i Vimmerby

För ett par veckor sedan var elever frÄn Vimmerby gymnasium pÄ besök pÄ en skola i Spanien. Nu besöker de spanska eleverna Vimmerby.

Laura Pardo, Simel Somi frÄn Spanien i samtal med Bartoz Sliwa, Ourmia Maslem och Lucia Navarro frÄn Sverige.

Laura Pardo, Simel Somi frÄn Spanien i samtal med Bartoz Sliwa, Ourmia Maslem och Lucia Navarro frÄn Sverige.

Foto: Ivonne Svahn

Vimmerby2019-04-09 08:00

Vimmerby gymnasium arbetar mycket med den internationella satsningen Erasmus plus. Genom programmet kan medel sökas sÄ att personal kan fÄ kompetensutveckling och elever praktik.

– Sedan finns elevutbyten, beskriver Tomas SvarĂ©n, internationell samordnare pĂ„ Vimmerby kommun.

Och det Àr genom det senare (dÀr en skola i Cuenca i Spanien Àr sökande) som ett utbyte nu Àger rum mellan Spanien och Sverige. För tvÄ veckor sedan var 13 elever och tre lÀrare frÄn Vimmerby i Spanien, dÀr de bodde hemma hos familjer under vistelsen.

– Vi var med pĂ„ lektioner, besökte katedraler, museum och staden Toledo, beskriver eleverna Engla Horste och Klara Palovaara, resans innehĂ„ll.

Under sex dagar Àr nu de spanska ungdomarna och ett par lÀrare pÄ besök i Vimmerby. Eleverna sitter och smÄpratar. Det vÀxlas mellan sprÄken.

– VĂ„ra elever fĂ„r öva pĂ„ spanska och de spanska eleverna fĂ„r öva pĂ„ engelska, förklarar Tomas SvarĂ©n.

Att berikas av skillnader i kultur och landskap blir omedvetet en del av resan.

– Vi sĂ„g alla sjöar. Hemma Ă€r det torrare och det finns inte sĂ„ mycket vatten, konstaterar eleverna frĂ„n Spanien.

Vimmerbyskolan Àr de positivt överraskade av:

– Den Ă€r stor sĂ„ vi hittar inte Ă€n. Det Ă€r mycket fönster. VĂ„r skola ser mer ut som ett sjukhus eller fĂ€ngelse i jĂ€mförelse, beskriver de skillnaden i utseende.

Under vistelsen fram till lördag bor de spanska eleverna hemma hos familjer, pÄ samma sÀtt som skedde i Spanien.

De spanska eleverna fÄr bland annat följa lektioner men utflykter Àr ocksÄ inplanerade.

– Vi kommer att besöka Kalmar slott och Kalmar lĂ€ns museum. Vi ska besöka Astrid Lindgrens NĂ€s och Astrid Lindgrens VĂ€rld kommer att öppna för oss, förklarar Lidija Miletic, sprĂ„klĂ€rare pĂ„ Vimmerby gymnasium.

En utflykt ser dock ungdomarna fram emot extra mycket. NÀr samtalsÀmnet kommer in pÄ ett besök i Àlgparken och att mata Àlgarna Àr det tydligt att det Àr en riktig höjdpunkt.

Tomas Svarén beskriver att ambitionen med utbytet Àr att lÀra sig av varandra sÄ verksamheten ska bli bÀttre. Vimmerby gymnasium hoppas att det kan ge ringar pÄ vattnet sÄ att fler ungdomar vÀljer sprÄkutbildningar.

– I dag Ă€r det fĂ„ sprĂ„kelever, sĂ€ger han.

Med ett liknande koncept finns planer att utveckla och marknadsföra de praktiska programmen framöver.

– Nu satsar vi hĂ„rt pĂ„ yrkesprogrammen. Vi har svĂ„r brist pĂ„ hantverkare. Att man kan fĂ„ praktik utomlands Ă€r nĂ„got vi vill utveckla för att fĂ„ fler att söka till yrkesprogrammen, sĂ€ger Tomas SvarĂ©n.

Klara Palovaara och Engla Horste var i Spanien för ett par veckor sedan. Nu Àr Alicia Carrasoo Poves en av 13 elever som besöker Vimmerby.
Klara Palovaara och Engla Horste var i Spanien för ett par veckor sedan. Nu Àr Alicia Carrasoo Poves en av 13 elever som besöker Vimmerby.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om