Sparar 3 500 badkar vatten per år

Vattenbristen blev droppen för Lars-Göran Johansson, som driver Vimmerby Camping. Han minskade trycket i duschar och handfat – en enkel åtgärd som gjort stor skillnad. På ett år har förbrukningen minskat med motsvarande drygt 3 500 badkar!”Alla kan dra sitt strå till stacken”.

Julia Rosin märker inte att det är minskat tryck i kranen när hon diskar efter frukostgästerna.

Julia Rosin märker inte att det är minskat tryck i kranen när hon diskar efter frukostgästerna.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2018-08-01 08:00

Morgonbestyr på Vimmerby Camping. Semestrande familjer äter frukost på verandan. När Julia Rosin tar hand om disken efter frukostgästerna reflekterar hon inte över vattentrycket i kranen i köket.

– Lägre tryck? Nej, det visste jag inte ens om...

Systrarna Ronja och Majke Skov från Danmark borstar tänderna i servicehuset. De stänger föredömligt av kranen under tiden. När de sköljer av sina tandborstar märker de inte att det kommer vatten med lite lägre tryck.

– Det märks inte, helt enkelt. Gästerna har inte klagat. Enda nackdelen är nog att jag blir lite tokig ibland när jag har bråttom och ska spola vatten i äggkastrullen. Då tycker jag det går för långsamt, säger campingens ägare Lars-Göran Johansson med glimten i ögat.

Men på förbrukningen märks det och det rejält. Efter att Vimmerby kommun redan i maj förra året införde bevattningsförbud och det pratades vatten på ett nytt sätt kände Lars-Göran Johansson att han som företagare i besöksnäringen kunde göra skillnad. På hans camping bor 1 200-1 400 gäster per natt under högsäsongsveckorna. De duschar och lagar mat. Till badplatsen kan det komma 2 000 badgäster per dag när det är som mest. De badar förvisso i sjön, men använder servicehusets toaletter.

– Vi spolar ut mängder av rent vatten i onödan. Det är klart att alla måste hjälpa till att dra sitt strå till stacken när vatten blivit bristvara. Förr fanns inte det här på kartan, det var väl ingen som tänkte på att vattnet kunde ta slut.

Gästerna informeras om vikten av att hushålla med dricksvattnet. Med enkel åtgärd minskades trycket i campingens hundratalet duschar och omkring 80 handfat.

– Det är en liten investering som gett stort resultat. Istället för 17 liter per minut rinner det 12 liter per minut. Tryckknappar i duscharna gör att vattnet inte strilar längre än 20 sekunder åt gången. Det sparar också. Innan åtgärden förbrukades 3 441 kubik på 14 månader (från 23 november 2015 till 27 januari 2017), det ger ett snitt på 246 kubik per månad. Efter investeringen har förbrukningen gått ner rejält och minskat med motsvarande 3520 badkar av standardmodell per år.

– Det är jättebra. Jag hoppas fler tänker till och inser att vi måste göra något.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!