Sparar in på de minsta barnen

Förskolan ser ut att överskrida sin budget med 7,3 miljoner kronor. Till nästa år krymper dessutom ramen med 1,6 miljoner kronor. Mer än hälften av sparbetinget på BUN tas från förskolan. Oppositionen reserverade sig mot beslutet. - Förhoppningsvis får det marginell betydelse, säger BUN:s moderater ordförande Magnus Gustafsson.

Oense. Förskolan tvingas spara 1,6 miljoner kronor efter att BUN röstat igenom majoritetens förslag. Socialdemokraten Kjell Bülow, till höger reserverade sig mot moderaten Magnus Gustafssons beslut.

Oense. Förskolan tvingas spara 1,6 miljoner kronor efter att BUN röstat igenom majoritetens förslag. Socialdemokraten Kjell Bülow, till höger reserverade sig mot moderaten Magnus Gustafssons beslut.

Foto:

Vimmerby2014-09-27 04:06


För tredje gången under mandatperioden drabbas kommunens minsta barn av en besparing. Till budgetåret 2012 fick förskolan minskad ram med 4,5 miljoner kronor. Till 2013 blev det visserligen en ökning med två miljoner, men 2014 minskade ramen med 1,4 miljoner kronor.
Nästan samma visa blir det till 2015. Förskolan får en minskad budgetram på 1,6 miljoner kronor - mer än hälften av det totala sparbetinget på tre miljoner kronor. Konsekvensen blir att personaltätheten ökar från 5,1 barn per personal till 5,3. Rikssnittet har tidigare legat runt 5,5.

"Marginell påverkan"
En oenig nämnd klubbade majoritetens beslut.
- Vi har arbetat fram ett förslag med förvaltningen och vi har en högre personaltäthet inom förskolan idag jämfört med andra kommuner. Vi hade gärna fortsatt med det, men nu har vi inte pengarna. Jag tror att det blir en marginell påverkan, många kommuner har det redan såhär.
Enligt underlaget ligger kostnaderna för förskolan i Vimmerby över medelnivån och fler barn går i förskolan jämfört med rikssnittet - men förvaltningen, genom chefen Birgitha Sahlin, skriver ändå att den känner en "stor oro" inför en minskad personaltäthet och hävdar att personaltätheten måste vägas samman med barngruppernas storlek. Man lyfter även fram en högre risk för att inte upptäcka barn med särskilda behov, att barnens möjligheter till anknytning och utveckling minskar och att sjukskrivningarna kan komma att öka.
Även fackförbunden Lärarförbundet och Kommunal har kritiserat beslutet i en gemensam skrivelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om