Det är en speciell dag på Vimmerby Folkhögskola. Startskottet för pilotprojektetet "Sjukvårdssvenska för invandrare" har påbörjats. Fjorton personer, som alla kommit till Sverige relativt nyligen, ska få en snabbutbildning i det svenska språket. Allt för att landstinget ska kunna få slut på bristen inom vården.
- Tanken är att de ska lära sig svenska, men inte på normalt sätt. Det är dels grundläggande svenska, men också svenska med olika perspektiv. Bland annat kommer de att ha medicinsk svenska, säger rektorn Rolf Karlsson.
Utbildningen riktar sig mot invandrade personer med en vårdbakgrund i hemlandet. I klassrummet vi besöker sitter det bland annat läkare, apotekare och tandläkare. Deras utbildning från hemlandet ska nu valideras i Sverige. För att bli klar krävs gymnasienivå. Det är Socialstyrelsen som sätter kraven.
- Det är otroligt individuellt. Det finns de som kommer att klara av det väldigt snabbt och för andra kanske det tar längre tid. Många av dem kan fyra språk sedan tidigare.
Specialsatsning för vårdjobb
De har arbetat inom vården på något sätt i sina tidigare hemländer.Nu får de chansen att lära sig svenska - för att snabbt få svensk läkarlegitimation.- Jag vill öppna ett eget apotek i Sverige, säger Hassan Mahmoud, 25.
Hassan Mahmoud är från Syrien. Där arbetade han som apotekare.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!