Spelfilm om Astrids år i Vimmerby

En ny svensk stor spelfilm planeras om Astrid Lindgren. Den ska sätta fokus på de livsavgörande ungdomsåren i Vimmerby på 1920-talet. Projektet presenterades i Cannes på måndagen.

Vimmerby2013-05-21 06:22

-  Det var ett stort intresse för projketet. Det här ska bli jättekul, säger producenten Lars G Lindström till vår tidning direkt från Cannes.
Han berättar att inspelningarna ska starta 2014, men någon inspelningsplats är ännu inte beslutad.
- Vimmerby är ju en ikonisk plats och vi har gått i gång med noggrann research om Småland och Vimmerby i början av 1900-talet. Men vi är inte i den fas att det är dags att besluta inspelsningsplats ännu, säger han till vår tidning.

Dansk regissör
Idé och regi ska danska regissören Pernille Fischer Christensen stå för.
- Som liten fick jag min andliga föda från Astrid Lindgren, som alla danska barn har jag läst och dyrkat hennes berättelser. Nu vill jag betala tillbaka genom att göra en stor, episk, psykologisk film om hennes liv innan hon blev den stora firade författaren, förklarar Pernille Fischer Christensen för Dagens Nyheter som på måndagen avslöjade filmprojektet om den världsberömda författarinnan från gården Näs i Vimmerby.
Filmen ska heta "Astrid" och främst handla om de livsavgörande ungdomsåren i Vimmerby. Där Astrid, som då hette Eriksson, blev gravid och "tvingades fly" landet för att föda sonen Lasse i Köpenhamn.
- Det som triggar mig är att försöka ta reda på var hennes enorma kraft kommer ifrån. Hur kan en människa skriva så känsliga, kärleksfulla och intelligenta betraktelser om barndomen? Vilken sorts miljö växte hon upp i? Varifrån kommer kärlekskraften? säger Pernille Fischer Christensen.
Hon har tidigare gjort filmer som "En familj" (2010) och "En såpa" (2006) och hon har just regisserat Mikael Persbrandt i kommande dramat "En sång från hjärtat".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om