Spontanidrottssatsning: Här blir det käpphästhoppning

I pandemin har fler barn och unga, och även vuxna, blivit stillasittande när aktiviteter blivit inställda. Men kommunens satsning på spontanidrott börjar märkas på olika platser runt om i kommunen.

Fritidssamordnarna Mirja Holgersson och Anton Palmér hoppas att satsningen ska bidra till att fler rör på sig i kommunen.

Fritidssamordnarna Mirja Holgersson och Anton Palmér hoppas att satsningen ska bidra till att fler rör på sig i kommunen.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2021-05-31 06:00

350 000 kronor har kommunen beslutat att lägga på satsningen som redan nu börjar märkas av på platser runtom i kommunen. En skateboardramp har placerats bakom tennishallen och gensvaret har redan varit gott.

– Det är föräldrar som har skrivit till oss nästan varje dag och berättat om hur mycket barn det är där och hur tacksamma de är, och så kommer de ofta med förslag på fler grejer vi kan göra – det är jätteroligt, säger fritidssamordnaren Anton Palmér. 

Anledningen till att en satsning på spontanidrott görs just nu beror på olika analyser man gjort av barn och ungas mående.

– Vi ser att det är högre grad av stillasittande och man tappar barn och unga i föreningsidrotten, säger Mirja Holgersson. 

Genom att ha fler möjligheter till spontanidrott hoppas man att också nå grupper som inte deltar i föreningslivet. 

undefined
Två pojkar är och kör kickbike i rampen bakom tennishallen. De tycker att den är väldigt bra.

Mirja Holgersson berättar att det är en utmaning att försöka ta reda på vad barn och unga gillar att göra på sin fritid och de har lagt ner tid på att försöka få tankar och idéer kring det från en bred grupp. Inom kommunen har man jobbat både med utvecklingsavdelningen, barn- och utbildningsförvaltningen och driftenheten. 

– Vi har jobbat brett – vi har vänt oss till föräldraföreningar ute i alla tätorter för det är oftast föräldrar som vet vad deras barn vill. Fabriken har vi haft lite ungdomskoll på också, säger Anton Palmér. 

– Vi har fått fantastiskt mycket idéer och inslag, både stort som smått. Det är allt från att man vill ha en ny spontanidrottsanläggning av större karaktär, att man vill ha klättersvampar eller en basketkorg, säger Holgersson. 

undefined
Här i slänten bakom utegymet i Källängsparken hoppas de kunna uppföra en inte-nudda-marken-bana. De hoppas kunna engagera Jamal Yahia, den syriska arkitekten som är anställd på mötesplats Bullerbyn, i att rita ett förslag på banans utformning.

Från Djursdala har det kommit önskemål om hinder till käpphästhoppning och nu är hinder beställda. Det kommer även bli käpphästhinder på en annan ort. Fler skateramper är beställda och kommer också att placeras ut på olika tätorter. 

– Vi vill inte bara att det ska hända saker här utan vi vill att det ska spridas så mycket som möjligt i hela kommunen, säger Holgersson. 

Inom närmsta tiden kommer det att placeras ut lådor innehållandes allt från bollar, hopprep och kubb på flera olika platser i kommunen.

Man för också diskussioner om att bygga en inte-nudda-marken-bana i Källängsparken. Eftersom parken är ett kulturminne måste man få godkänt av länsstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!