- Hela idén med samarbetet spolades bort på grund av en enda person, fortsätter han.
Jan Paul Strid berättar att samarbetet mellan Vimmerby kommun och Linköpings Universitet påbörjades för fem-sex år sedan. Representanter från universitetet bjöds ned till Vimmerby. Skälet till inbjudan var ett spirande intresse för bygdens historia.
- Att sprida den kunskapen tycker vi är en viktig uppgift, säger Jan Paul Strid.
Drivande kraft
Inför en fullsatt plenisal talade universitetets företrädare om det lokala kulturarvet i Vimmerby.
- Vi kände verkligen av ett sug efter kunskap om bygdens historia.
Bland annat ledde samarbetet till att en samling unika skrifter "kom hem" till kommunen från Dialekts- och ortsnamnsarkivet i Lund. I vår tidning har artiklar publicerats baserade på skrifterna i serien Rövsticke & Bröhull.
Dåvarande projektledaren för Vimmerby Digitala Bildarkiv, Christina Nibelius, var en av parterna i samarbetet.
- Ett samarbete som fortsatte med just Christina Nibelius som drivande kraft.
Experter
Jan Paul Stridh berättar att det digitala bildarkivet gav mersmak när det gäller digitalisering i syfte att nå den breda allmänheten. Det talades om att skrifter, ljudupptagningar och bilder skulle kunna kopplas samman på olika sätt.
- Vi hade två mycket duktiga experter inkopplade som var beredda att börja jobba, säger Jan Paul Strid.
En så kallad LIKE-kurs skapades i samverkan mellan universitet och kommun. LIKE står för de engelska orden landscape, inspiration, knowledge och education. Allt med koppling till Astrid Lindgrens författarskap och Vimmerbys unika kulturlandskap.
- Sedan var det dukat för ett utökat samarbete i syfte att främja bygden.
Astrids dotter positiv
Jan Paul Strid talar varmt om Vimmerby kommuns kulturlandskap och vikten av att bevara det som i dag är relativt orört.
- Vi kontaktade Karin Nyman om att i arbetet få använda Astrid Lindgrens namn i samband med en internationell forskarkonferens och i samband med att utveckla något slags forskarcentra. Det hade hon inget emot.
Tvärt om hade Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman ställt sig positiv till universitetets förfrågan. Astrid var hedersdoktor vid just Linköpings Universitet.
- Det var en titel som Karin Nyman påstod att Astrid själv kände sig väldigt hedrad av. Kopplingen var solklar, säger Jan Paul Strid.
Ny kraft
I augusti 2004 möttes parterna igen.
- Vi träffade kommunledningen och vi upplevde att det fanns en rörande samstämmighet kring samarbetet. Sedan kom en ny kraft in i bilden som verkade ha mycket att säga till om, säger Jan Paul Strid.
Han fortsätter:
- Lena Törnqvist sa i från på ett sätt som inte kunde missförstås. Någon inblandning i Näs-projektet ville hon inte ha.
Från universitetets sida fanns en förhoppning om att kunna väva samman arbetet med utveckla Astrid Lindgren-centrum med forskning kring Vimmerbys kulturhistoria med allt vad det innebär. Lena Törnqvists plats som intendent för Astrid Lindgren-centrat skulle kunnat kompletteras med en forskartjänst i universitetets regi. Vimmerby var en högintressant plats på många sätt.
Inte önskvärd
- Nästa möte var inte särskilt positivt, vi trodde kanske att Lena Törnqvists agerande inte var förankrat i kommunledningen. Men så verkade det som om Christina Nibelius fortsatta engagemang var osäkert trots att alla inblandade var mycket imponerade över hennes sätt att driva Vimmerbys intressen. Vi blev oerhört förvånade när hon försvann. Vi förstod att Christina Nibelius deltagande inte var önskvärt på grund av att Lena Törnqvist ansåg att Nibelius inte hade något att tillföra. Vi funderade på hur det kom sig att Lena Törnqvist dikterade villkoren och det förekom viss skriftväxling mellan oss och Vimmerby kommun.
Nibelius borta
Universitetet hade bjudit in Christina Nibelius till den nästkommande träffen men när Vimmerby kommun sände åter bekräftelse på vilka som skulle delta var Nibelius borta.
- Vi tyckte att detta var förfärligt men bestämde oss för att ha mötet i alla fall. Det blev verkligen inget positivt möte. Det mynnade helt enkelt ut i ingenting och vi har inget hört sedan dess, säger Jan Paul Strid.
Han berättar att Lena Törnqvist vid detta möte klargjorde för de närvarande att Linköpings Universitet inte hade någon plats i det arbete som skulle genomföras i Vimmerby.
- Och hon hänvisade till Astrid Lindgrens familj.
- Vi hade redan i det läget flera saker på gång.
Jan Paul Strid berättar om ett projekt som kallades Vimmerbybygdens medeltid. Tanken var att två studenter från universitetet skulle arbeta med att gå i genom ett omfattande källmaterial om Vimmerby från medeltiden. Projektet skulle mynna ut i bland annat att föra ut kunskaperna via digital teknik.
Avvisande attityd
Jan Paul Strid talar om termen "kulturturism". En förutsättning för att kunna utveckla kulturturism är naturligtvis att det finns kunskap om platsen. Universitetets företrädare var beredda att ge möjlighet till nya utbildningsvägar just i anslutning till att utveckla turismen.
- Jag kan inte begripa varför Lena Törnqvist har en så avvisande attityd, säger Jan Paul Strid.
- Nej, jag har svårt att tolka det på så sätt, det går inte att bortse från Lena Törnqvists roll i detta, allt förändrades när hon kom in i bilden, säger Jan Paul Strid.
Intresserad av andra
Han berättar att Törnqvist sade sig vara intresserad av samarbete med universitet - Växjö eller Stockholm. Men inte Linköping.
- Vi skulle verkligen inte han något emot att flera universitet vore inblandade.
Jan Paul Strid tror fortfarande på att Vimmerby kan vara platsen för ett internationellt forskarcentrum när det gäller kopplingen mellan det bevarade kulturlandskapet och Astrid Lindgrens författarskap.
- Men kommunen behöver ett universitet i ryggen.
Strid tror till och med på att kommunen, eller åtminstone delar, ska kunna ta ytterligare ett steg för att befästa sin plats på världskartan.
Världsarv
- Jag tror att det finns alla chanser att bygden blir ett världsarv. Så vitt jag vet finns inte denna landskapstypen bland de befintliga världsarven och det finns definitivt ingen annan bygd som har kopplingen till Astrid Lindgrens författarskap, säger han.
Trots det som hänt stänger inte universitetet dörren. Men bollen ligger i Vimmerby.
- Självfallet skulle vi vara intresserade av ett samarbete, säger Jan Paul Strid.
Läs mer:
Sprucket samarbete med universitet
Samarbetet mellan Vimmerby kommun och Linköpings Universitet har spruckit.- Allt förändrades när Lena Törnqvist kom in i bilden, säger Jan Paul Strid, professor vid institutionen för språk och kultur.
Samarbetet mellan Vimmerby kommun och Linköpings Universitet har spruckit helt. Professor Jan Paul Strid vid institutionen för språk och kultur håller en person ansvarig för detta: Lena Törnqvist, intendent vid Astrid Lindgren-centrum.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!