Städbolaget ägs av byggchefens bror

CA Städservice KB står för 70 procent av städningen som Vimarhem köper in. Städbolaget drivs av Björn Sandberg, bror till Vimarhems bygg- och målerichef Lars Sandberg. - Det kände jag inte till, säger Vimarhems styrelseordförande Tomas Holgersson (C).

Vimmerby2013-09-07 04:06

Sedan den 1 januari 2010 har Vimarhem totalt betalat ut 1 076 755 kronor till sina åtta anlitade städbolag. Städbolaget CA (Cleaning Activity) Städservice KB är den i särklass största utgiftsposten. Totalt har Vimarhem betalat ut 604 933 kronor till bolaget, vilket motsvarar 56 procent av det totala beloppet. Tvåa på listan kommer Daniel Söderholm At Your Service AB på 303 805 kronor.
Bara sedan årsskiftet har Vimarhem betalat ut 159 250 kronor till CA Städservice.
Vad gäller antalet fakturor så är CA Städservice andel av Vimarhems städinköp ännu större. Totalt har 135 fakturor betalats ut till bolagen. 94 av dem, eller 70 procent, gäller CA Städservice.

80 procent av utgiftsposten
Exakt hur stor summa som gått till städbolagen för just lägenhetsstädning är svårt att säga, eftersom städningen kan redovisas i olika kategorier. Enligt Elisabeth Will, som vår tidning pratade med i tisdags (alltså före hennes semester), kan städinköpen redovisas i fem olika kategorier.
Ser man bara till utgiftsposten lägenhetsstädning så har Vimarhem betalat ut 153 629 kronor till två olika bolag sedan 1 januari 2010. 122 849 kronor av dem har gått till CA Städservice KB. Det motsvarar 80 procent av utgiftsposten.
Tidigare i veckan berättade vår tidning att det endast är förvaltningschefen Elisabeth Will och bygg- och målerichefen Lars Sandberg som besiktigar Vimarhems lägenheter vid utflyttningar. Det är alltså delvis Lars Sandberg som bestämmer om Vimarhem behöver anlita en städfirma eller inte. Och det är, i sju fall av tio, städfirman CA Städservice som anlitas.

Ägs av byggchefens bror
CA Städservice är ett kommanditbolag, vilket innebär att bolaget består av olika sorters ägare. Komplementär (ekonomiskt ansvarig) för bolaget är Björn Holmberg, bror till Vimarhems bygg- och målerichef Lars Sandberg.
Även Lars Sandbergs sambo, Cathrine Holmberg, är involverad i bolaget. Hon är anställd och står som kontaktperson.
Såhär skriver Sveriges kommuner och landsting i sin folder "Om mutor och jäv": "Klara fall av jäv är om du eller någon närstående är sökande i ärendet eller om ärendets utgång kan väntas medföra synnerlig nytta eller skada för dig eller en närstående".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om