Stadshotellet i Vimmerby är till salu

Stadshotellet i Vimmerby är till salu. Ett förmedlingsföretag i branschen bjuder ut rörelsen på sin hemsida. Samtidigt utreder Vimmerby kommun hur den ska förhålla sig till stadshotellet på lång sikt. I det arbetet är en försäljning en del.

Statt i Vimmerby är till salu. En förmedlingsbyrå bjuder ut hotellet på sin hemsida.

Statt i Vimmerby är till salu. En förmedlingsbyrå bjuder ut hotellet på sin hemsida.

Foto:

Vimmerby2003-09-17 06:57

Kommunens ägandeskap av fastigheten har under många år varit en politisk brytpunkt. Samtidigt har även arrendeavtalet mellan kommunen och arrendatorn, Thomas Hörnstedt kritiserats från flera håll.
Nu finns det alltså tecken på att både rörelsen och kanske även fastigheten kan komma att säljas.

Tonar ner
Thomas Hörnstedt, som arrenderar stadshotellet av Vimmerby kommun, försöker dock tona att rörelsen är till salu.
- Allt är ju i och för sig till salu, men vi arbetar inte aktivt med att sälja stadshotellet i Vimmerby. Vi tror fortfarande på en långsiktig drift av verksamheten där, säger han.
Samtidigt är det så att Vimmerby Stadshotell finns utlagt som till salu på en hemsida tillhörande HRF Förmedling AB i Örebro. Hur kommer det sig?
- Dom har gjort lite för mycket. Dom har fått i uppdrag att sälja ett annat hotell åt oss, och samtidigt med det, har vi haft lokala intressenter också på rörelsen i Vimmerby, seriösa, långsiktiga intressenter, och då tyckte vi att den auktoriserade förmedlingen kunde få hantera också det, säger Thomas Hörnstedt.

Rätt peng
Men då är det väl trots allt till salu?
- Vi har sagt att om det finns seriösa och bra intressenter som vill ta över Vimmerby stadshotell på ett bra sätt och med viljan att driva det långsiktigt, då kan vi överväga att släppa det - om pengen är den rätta också, säger Thomas Hörnstedt.

Avtal gäller till 2006
Thomas Hörnstedt driver sedan ett antal månader tillbaka även restaurangdelen på stadshotellet i Vimmerby. Den har under flera år varit utarrenderad till flera olika krögare. I de tre senaste fallen har det emellertid slutat med konkurs.
Det nuvarande arrendeavtalet mellan Thomas Hörnstedt och Vimmerby kommun går ut den 30 juni 2006.
- Då gäller det bara omförhandling av hyran, själva arrendet gäller i ytterligare fem år efter det, säger Thomas Hörnstedt.
- Vi kan säga upp avtalet för villkorsförändring till den 30 juni 2006, och det måste sägas upp senast ett år före, säger Peter Olsson, kommunjurist i Vimmerby.

Sälja fastigheten
Han är en av dom arbetar med det uppdrag som kommunstyrelsen sedan tidigare lagt ut, som syftar till att ge politikerna en heltäckande bild av stadshotellet och vilka alternativ som står till buds. Ett alternativ är en försäljning.
- Det är ingen vi tittar specifikt på, men viss är det en del i ett sånt här helhetsgrepp, men vi tittar också på underhållsbehovet och andra saker, som exempelvis hyresintäkterna, men i det fallet vill vi ju ha så färska siffror som möjligt, så jag tror inte så mycket händer för kommunens del före halvårsskiftet 2005 då vi måste säga upp avtalet för omförhandling, säger han.
Som en del i den heltäckande bilden av stadshotellet har fastighetsförvaltningen sett över skicket på fastigheten - och det är inte det bästa.
- Det finns nog behov av att göra en del där, säger fastighetschefen Jan Erixon.
Hur det blir med saken eller om kommunen avser att sälja stadshotellet blir en senare fråga för politikerna.

Hårdare konkurrens
Stadshotellet i Vimmerby är inte den enda rörelse i branschen som är föremål för försäljning i branschen i ett närområde runt Vimmerby. Nyligen bjöds också Kullagården i Mariannelund ut.
Enligt bedömare i branschen kan det vara det hårdnande konkurrensen i Vimmerby som bidrar.
Det finns i dag fem vinterbona hotell i Vimmerby kommun.
Samtidigt har kommunägda Astrid Lindgrens Värld expanderat sin egen stugby, och kapar därmed sannolikt åt sig en större del av marknaden.
Men att en hårdare konkurrens på marknaden skulle vara skäl till att Thomas Hörnstedt överväger att sälja, det håller han inte med om själv.
- Nej, vi tror på hotellets framtid i Vimmerby. Vi har nyligen jobbat igång restaurangdelen och avser att investera i rumsdelen framöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!