Stångådalsbanan i fara

Mannen som håller Stångådalsbanans öde i sina händer kommer till Regionförbundets styrelsemöte på torsdag. Det är Rikstrafikens vd, Staffan Widlerth. Mötet hålls i Vimmerby och är öppet för alla som vill lyssna.

Staffan Widlert, generaldirektör på Rikstrafiken.

Staffan Widlert, generaldirektör på Rikstrafiken.

Foto:

Vimmerby2005-01-08 05:12

Regionförbundets styrelsemöte kommer att ägnas till stor del åt infrastrukturfrågor. Direkt på morgonen kommer Rikstrafikens generaldirektör Widlerth att berätta om Rikstrafikens besparingsförslag och myndighetens framtida arbete. En mycket intressant punkt för alla som anser att Stångådalsbanan bör ha en framtid i länet.

Stöd i fara
Tidigare har Rikstrafiken aviserat att stödet till Stångådalsbanan är i fara. Ett beslut som många anser i praktiken skulle innebära att det bara är en tidsfråga innan tågen slutar gå. Tillsammans med KLT:s, Kalmar Läns Trafiks, vd Karl-Johan Bodell kommer sedan Widlerth att tala om utveckling av den regionala, och interregionala, trafiken ur ett länsperspektiv. Båda punkterna handlar om information, styrelsen kommer inte fatta några beslut.

Dokument som styr
Vidare under förmiddagen kommer Regionala utvecklingsprogrammet, den så kallade RUPEN, att granskas närmare. RUPEN är ett dokument som styr hela Regionförbundets arbete. Styrelsen ska göra uppföljning och tala om hur arbetet ska fortgå under 2005.

Trådlöst
Efter lunch kommer Roland Martin, Atenit Communication AB för att tala om upphandlingen av trådlöst bredband i länet.
Företagsamheten i regionen kommer att tas upp av Anders Lotsengård, ALMI Kalmar län AB. Styrelsen kommer här att ta ställning till en eventuell medfinansiering av ett projekt som syftar till att ge speciell rådgivning till invandrarföretagare i länet.

Fördela medel
Det regionalpolitiska läget ska också hinnas med. Där blir det inledningsvis en rapport från statsminister Göran Perssons besök i Kalmar nyligen. Dessutom ska styrelsen fatta beslut om fördelning av regionalpolitiska medel.
Regionförbundets flyttundersökning, "Att flytta till eller från Kalmar län", kommer att presenteras under eftermiddagen.
Mötet är förlagt till Vision Vimmerbys lokaler på Lögstadgatan i Vimmerby och börjar klockan 09.30 och är öppet för allmänheten.

Fakta
Regionförbundet i Kalmar län

Regionförbundets högsta beslutande organ är förbundsstyrelsen. Styrelsen består av 33 ledamöter och lika många ersättare. Från Vimmerby kommun är Leif Larsson, c, och Eva Berglund, s, ordinarie ledamöter. Styrelsen sammanträder ca en gång per månad. Regionförbundets uppgift är att ta tillvara länets möjligheter och främja dess utveckling på en rad olika sätt.
Regionförbundets kansli består av ett femtiotal medarbetare. Håkan Brynielsson är regiondirektör. Vidare har vi sex områdesansvariga med var sitt ansvarsområde: Helena Ervenius, infrastruktur, Mats Rosén, tillväxt och näringsliv, Per-Ola Hallberg, kultur, Pär Kågefors, regional profilering, Cecilia Nilsson, primärkommunala frågor, samt Magnus Dahl, administrativ support.
KÄLLA:
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om