Stanken känns värre - trots åtgärder

Lukten ska bort. Målet är tydligt och sedan i höstas har flera åtgärder satts in. Ändå luktar det till och med värre än någonsin.
Inte minst de som bor nära reningsverket skriver under på att lukten blivit mer aggressiv. De kan inte vara ute på kvällarna. Inte ens öppna garageporten eller vädra.

VA-tekniker Torgny Jutterdahl beskriver processen för Stefan ebbesson, Christian Johansson och Morgan Holmström. I bakgrunden VA-chef Göran Nilsson.

VA-tekniker Torgny Jutterdahl beskriver processen för Stefan ebbesson, Christian Johansson och Morgan Holmström. I bakgrunden VA-chef Göran Nilsson.

Foto:

Vimmerby2013-04-06 04:05


Efter en tids debatt på Vimmerby Energi- och Miljös Facebook-sida bjöd företaget in några av de skarpaste kritikerna och närboende för att gemensamt gå igenom problemen och situationen vid reningsverket.
- Ni ska veta att vi vill inget hellre än att få bort lukten, och vi tycker att ni och alla som berörs har ett otroligt tålamod, för det luktar vidrigt och för ofta, sade Göran Nilsson när han mötte de inbjudna kritikerna.

Kapaciteten räcker
Han klargjorde att problemet inte handlar om kapaciteten på reningsverket.
- Vi har en kapacitet på 92 000 PE, som är den enhet vi mäter i, och under förra året låg vi totalt på 67 000 PE.
Personalen på reningsverket jämför med turistströmmarna till Vimmerby under sommaren.
- Tiotusen besökare gör befolkningen dubbelt så stor dag efter dag. Ändå märks det inte i den vanliga avloppsreningen.

Värre senaste halvåret
Ändå är det sedan i somras som både grannar och de flesta Vimmerbybor, besökare och förbipasserande tycker att stanken blivit värre.
- Vi har bott uppe i Åbrobacken i 15 år och det har aldrig luktat upp till oss förrän senaste halvåret, säger Stefan Ebbesson, en av de villaägare som deltog i mötet.
Morgan Holmström och Christian Johansson som båda bor på Åvägen säger ungefär samma sak - lukten har ökat sen november och i påskhelgen blev det ännu värre.
Detta trots att VEMAB, som numera ansvarar för reningsverket, gjort en del åtgärder mot lukten. Bland annat har flera luktkällor täppts till och luftavledningen kopplats till ett kolfilter.
Något grannarna inte märkt något av.

Lukt från biprodukt
- Om vi tar bort tre av sju stora luktkällorna märker inte ni det, för andra lukter blir mer påtagliga, men vi ser i våra mätningar att på vissa punkter har det blivit bättre, sade Göran Nilsson.
Den värsta luktkällan är svår att komma åt. Det är svavelväte från den biprodukt, metangas, som bildas av resterna från vattnet från de två stora livsmedelsindustrierna Arla och Åbro.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om