Stanken ska bort

Det ska bli bÀttre. VA-chef Göran Nilsson pÄ Vimmerby Energi & Miljö AB tror pÄ en lösning pÄ luktproblemet.- Helt luktfritt gÄr aldrig att garantera. Men jag tycker nog allmÀnt vi Àr pÄ rÀtt vÀg.

Reningsverket har förpeststat luften för grannarna, övrga Vimmerby och besökare i Ärtionden. Nu ska det bli bÀttre lovar kommunen...

Reningsverket har förpeststat luften för grannarna, övrga Vimmerby och besökare i Ärtionden. Nu ska det bli bÀttre lovar kommunen...

Foto:

Vimmerby2012-08-24 06:11


Göran Nilsson Àr vÀl bekant med den stinkande historien kring reningsverket i Vimmerby, trots att han blev VA-chef pÄ Vimmerby Energi & Miljö sÄ sent som vÄren 2009.
- Ja, det kÀnns som det alltid luktat vedervÀrdigt frÄn reningsverket i Vimmerby.
Han vill inte hÄlla med om att det investerats mer Àn 20 miljoner pÄ att fÄ bort lukten.
- Det Ă€r fullstĂ€ndigt fel. Investeringen som gjordes gör att reningsverket kan ta emot avloppsvatten för rening frĂ„n Arla och Åbro, och den processen stĂ„r för en betydande del i varför det luktar som det gör.
De stora mĂ€ngderna avloppsvatten frĂ„n Åbro och Arla passerar mĂ„nga stationer pĂ„ reningsverket. PĂ„ somliga stĂ€llen uppstĂ„r problem.

VĂ€rsta punkterna
- Vi riktar nu in oss pÄ att hitta de delar dÀr det luktar vÀrst och göra punktinsatser dÀr. NÀr vi ser vad det har för effekt gÄr vi vidare.
Bland annat har man börjat tillsÀtta en lösning, Nutriox, för att reducera svavelvÀte.
- SvavelvÀte Àr en betydande arbetsmiljörisk och orsakar ocksÄ skador pÄ ledningar och bassÀnger. Den Ärliga kostnaden för det ligger pÄ 80-90 000 kronor.
Förra Äret installerades ett tÀckande lock och ventilation som renas med aktivt kolfilter till en kostnad pÄ 300 000 kronor.
- Det har gett effekt pÄ pÄ punktutslÀppet i luftning och avgasningsbassÀngen och vi ska fortsÀtta pÄ flera stÀllen enligt samma princip.
Nu ska ocksÄ extra kemikalier tillsÀttas för att öka sedimenteringen i sedimenteringsbassÀngen.
- Erfarenheter har visat att dÄ bildas det, förutom bottenslam, ocksÄ mycket rötslam som mÄste avskiljas och det kommer att göras med hjÀlp av slamsugning. Ytslammet töms sedan i rötkammaren.
Under hösten ska ocksÄ tÀckande lock och ventilation som renas med aktivt kolfilter installeras i samlingsbrunn och pumpstation till en berÀknad kostnad pÄ en halv miljon.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om