Starka protester i Vimmerby när akuten försvann

Vi har tittat i tidningsarkivet – och hittat ett flertal intressanta nyheter från förr.

I dagens återblick kan ni bland annat läsa om de starka protesterna i Vimmerby mot nedläggningen av nattakuten, Lill-Babs besök på stadshotellet och den våldsamma branden i Mariannelund.

I dagens återblick kan ni bland annat läsa om de starka protesterna i Vimmerby mot nedläggningen av nattakuten, Lill-Babs besök på stadshotellet och den våldsamma branden i Mariannelund.

Foto: Arkiv

Vimmerby2021-08-27 09:00

ÅTERBLICKEN

10 ÅR SEDAN:

• Den trevliga marknadsfesten i Hultsfred utvecklade sig till rena rama mardrömmen. I den stora folksamlingen blev en man i 50-årsåldern skjuten i magen.

– Gärningsmannen tog upp pistolen och sköt helt kallblodigt. Sedan blev det en chockartad stämning, sa ett vittne.

Efter omständigheterna klarade sig den skjutne mannen bra. Polisen rubricerade händelsen som mordförsök.

undefined
2001. Många protesterade mot landstingets beslut att lägga ner nattakuten i Vimmerby.

20 ÅR SEDAN:

• I slutet av augusti, 2001, beslutade landstinget att stänga nattakuten i Vimmerby. Det möttes av starka protester. Bland annat hölls det en demonstration på torget i Vimmerby med cirka 1 500 deltagare.

– Jag besökte nattakuten i Vimmerby några timmar i natt och såg med egna ögon hur det kan gå till i verkligheten. Mellan 22.30 och 01.00 fick sex patienter hjälp där. Det hade varit nyttigt om de socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister som i går besökte Vimmerby hade stannat kvar och sett detta. Det hade blivit ett kvitto på att deras beslut är felaktigt, sa Hultsfredspolitikern Anders Andersson (KD) som medverkade under demonstrationen.

30 ÅR SEDAN:

Roxx Media AB i Vimmerby presenterade en riktig prestigeaffär. De fick uppdraget att göra en jubileumstidning åt de båda Stockholmsklubbarna AIK och Djurgården.

– Det kanske låter skrytsamt, men faktum är att AIK och Djurgården själva tog kontakt med oss, trots att det finns producenter av kundtidningar på närmare håll, sa företagets vd Micael Glennfalk.

En annan stor nyhet det här året (1991) var att Roxx etablerade sig i de nybyggda lokalerna på Traktorgatan.

undefined
1981. Det hölls en invigningsfest på Vimmerby Stadshotell, med Lill-Babs som en av gästerna.

40 ÅR SEDAN:

• 12,8 miljoner kronor. Så mycket kostade det nya stadshotellet i Vimmerby. Den 29 augusti, 1981, var det en pampig invigning där Lill-Babs satte lite extra guldkant på festen.

"Stämningen var avslappnande och skön. Det brukar annars bli lite stram stämning på ett stadshotell, men Niels (Kvistborg) och hans medarbetare kan konsten att göra sitt bästa för sina gäster", skrev Vimmerby Tidnings utsände journalist.

undefined
1971. Det var en stor brand i Mariannelund.

50 ÅR SEDAN:

• Det var en dramatisk natt i Mariannelund när ortens träfabrik (AB Mariannelunds träförädling) brann ner till grunden. Sågverk, hyvleri, snickerifabrik och kontor...allt förstördes.

Redan när brandkåren anlände till platsen var den 70 meter långa huvudbyggnaden övertänd. Värmeutvecklingen var så intensiv att färgen på några järnvägsvagnar, som stod parkerade 150 meter från brandplatsen, smälte. Brandorsaken var okänd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!