Starka reaktioner på el-affär

Reaktionerna på kommunens elköp från det danskägda bolaget är många. Beslutet att ta in anbud togs av kommunstyrelsen i fjol, och det är svårt att göra undantag för att köpa av det egna bolaget.

Lars G Karlsson är en av de som reagerar starkt på kommunens elupphandling. Han i frågasätter om delegationsordningen verkligen medger så höga belopp som det rör sig om, runt 21 miljoner.

Lars G Karlsson är en av de som reagerar starkt på kommunens elupphandling. Han i frågasätter om delegationsordningen verkligen medger så höga belopp som det rör sig om, runt 21 miljoner.

Foto:

Vimmerby2012-09-14 06:17


Beslutet att anta anbudet har tagits av nämndens ordförande Björn Swedborg, M, på delegation.
- Jag är mycket tveksam till en sådan delegation till en enskild politiker på ett belopp som rör sig över 20 miljoner kronor, säger Lars G Karlsson, f. d ordförande i Vimmerby Energi och en gång också vice ordförande i kommunstyrelsen.
I nämndens delegationsordning finns inget tydliga delegation om vilka belopp en politiker har mandat att fatta beslut om. Där anges endast vid vilka belopp tjänstemän har rätt att fatta beslut. De högsta beloppen där ligger på 500 000 respektive 750 000 kronor.

Brådskande beslut
T.f förvaltingschef Claes Markstedt hänvisar dock till nämndens delegationsordning när han motiverar det snabba delegationsbeslutet.
- Delegation kan ges vid ärenden som är så brådskande att nästa nämndssammanträde inte kan inväntas, det har också stöd i kommunallagen som inte sätter några begränsningar för den sortens delegation, svarar Claes Markstedt.
Elupphandlingen finns också med som en punkt på nämndens sammnträde nästa vecka då det ska redovisas för nämnjden.

Kompetens?
Lars G Karlsson infrågasätter affären på flera grunder.
- Jag undrar även om nämndens ledamöter är tillräckligt insatta i elhandel för att kunna fatta ett beslut i en elupphandling som är erkänt svår. Har man haft tillräckliga kontakter med kunniga tjänstemän som finns inom kommunen? Om inte är det här allvarligt, anser han.
Han är inte alls glad över att kommunen efter många år går ifrån sitt eget elbolag.
- Jag blev mäkta förvånad när jag såg det i tidningen, och som jag förstått det kan det i slutänden kosta mer än den offert man fått från sitt eget bolag efter som elcertifikaten inte är prissatta, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om